ANNONS

Många människor har reagerat på att gräset inte har klippts på flera gravar på Grytnäs kyrkogård
Foto: Pär Sönnert

Kyrkogårdens oklippta gravar upprör

AVESTA. Många människor har reagerat på att gräset inte har klippts på flera gravar på Grytnäs kyrkogård. Kyrkorådet har beslutat att pastoratet ska sluta att klippa enskilda gravplatser.

Johan Jernberg, kyrkogårdschef inom Avesta-Grytnäs pastorat, har fått många samtal den senaste tiden. Anledningen till detta är att många människor har reagerat på att det finns flera gravar på Grytnäs kyrkogård där gräset inte har klippts.
– De som ringer oss är en blandning mellan de som är fundersamma och de som är riktigt arga. Men efter att vi har förklarat hur det ligger till så har de flesta förståelse för beslutet, säger Johan Jernberg.

Förändringen handlar om kyrkorådet har beslutat att pastoratet ska sluta klippa de enskilda gravplatserna. I stället kan gravrättsinnehavarna få hjälp med detta om de betalar en avgift.
– Kyrkorådet hade att välja på att skära ner på kyrkans verksamhet eller att låta gravrättsinnehavarna börja betala för klippningen. Den här förändringen har redan gjorts på flera andra platser men det är något nytt för gravrättsinnehavarna här i Avesta-Grytnäs pastorat, säger Johan Jernberg.

Han poängterar att vaktmästarna på Grytnäs kyrkogård gärna hade fortsatt att klippa gravplatserna.
– Vissa som har ringt oss har tyckt att vaktmästarna har varit slöa som inte klipper gravplatserna men ingen skugga ska falla över våra vaktmästare som gör ett fantastiskt jobb. Och om vaktmästarna fick bestämma så skulle de ge sig ut och klippa allt direkt men nu är det så här det är beslutat. Numera ingår gräsklippningen i grundskötselavtalet och då måste man betala för det, om man inte vill sköta klippningen själv, säger Johan Jernberg.

Med anledning av de många reaktionerna har Avesta-Grytnäs pastorat lagt upp information om gräsklippningen på sin hemsida.
– I november gick vi ut med information till alla gravrättsinnehavare om förändringarna, men det verkar inte som att alla har tagit del av den informationen. Det kan bero på att man inte har läst informationen eller att man helt enkelt inte har fått den, vilket vi i så fall ber om ursäkt för, säger Johan Jernberg.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 24 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS