ANNONS

Anna Maria Hokes väggbonad över Stora Skedvi går nästan ända upp till taket i den drygt sex meter höga samlingssalen i församlingshemmet. “Den är fantastiskt fin. Jag visste inte att man kunde väva så detaljerat”, säger kyrkoherde Pehr-Albin Edén.
Foto: Karin Diffner

Kyrkan tar över bonad i Skedvi – “Ett fantastiskt konstverk”

Kyrkan har tagit över en bonad som hembygdsföreningen inte längre har plats för, så att den ska få stanna i Stora Skedvi. – Det är ett fantastiskt konstverk, säger kyrkoherde Pehr-Albin Edén

Efter försäljningen av sockenstugan till Säterbostäder fick Stora Skedvi hembygdsförening en stor väggbonad över som man inte hade någon plats för. Genom ett avtal med Säterbygdens församling har man nu bestämt att bonaden ska hängas upp på en vägg i församlingshemmet i Skedvi för att det på så sätt kan stanna i bygden och kunna beskådas av allmänheten.
– Det kändes helt självklart att vi tar hand om den så att den får stanna här, säger Pehr-Albin Edén, kyrkoherde i Säterbygdens församling.


Bonaden är gjord av textilkonstnären Anna Maria Hoke och har motiv från Skedvitrakten.
– Man ser det gamla kommunvapnet, kyrkan, hantverket, lantbruket, midsommarfirandet och mycket annat som symboliserar bygden. Detaljrikedomen är imponerande, säger kyrkoherden.
Bonaden kommer fortfarande att ägas av hembygdsföreningen men hör numera till kyrkans inventarier och försäkras tillsammans med dem.
Nyligen hängde också kyrkoherden och vaktmästaren upp den stora bonaden i församlingshemmet.

– Jag blir glad när jag ser den och den passar så bra här. Färgsättningen med blå och roströda detaljer i bonaden går igen i stora salen. En lyckad slump, utbrister Pehr-Albin Edén.
Säterbygdens församling planerar att göra bonaden tillgänglig för allmänheten – när coronapandemin tillåter det.
– Man kanske kan visa den i samband med att man visar Skedvi kyrka, funderar kyrkoherden.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS