ANNONS

Peter Lindgren, murare, visar upp hur valvet ser ut under den gamla putsen.
Foto: Rebecca Linder

Kyrkan renoveras för åtskilliga miljoner

FOLKÄRNA. Sedan i januari förra året hålls Folkärna kyrka stängd. Detta eftersom puts från valvet började släppa. Nu renoveras hela valvet med ny puts.

Även balkarna som håller upp valvet förstärks.
– Det är renoveringar för åtskilliga miljoner kronor, säger Christina Blom, Fastighetsförvaltare på Svenska kyrkan, södra Dalarna.

I Folkärna har det funnits en kyrka på den här platsen sedan 1300-talet. Den nuvarande kyrkan byggdes 1852 och har tidigare haft en del sprickbildningar i putsen som lagats men det är ändå mestadels originalputs som nu utgjort valvet. I oktober 2017 tog problematiken sin början. Då var det lite puts som släppte från taket invändigt och de tog då tog dit en firma som gjorde en akutlagning precis vid det stället eftersom att kyrkan hade ganska många stora konserter inbokade som man inte ville ställa in. Samtidigt inleddes planerna på att kunna göra en större insats för valvet. Länsstyrelsen krävde en utredning av anledningen till sprickbildningen.

Konsultfirman Tyréns AB gjorde en utredning där man förutom att putsa om valvet rekommenderade att takstolskonstruktionen skulle förstärkas för att avlasta de balkar där man haft problem med sprickbildning i putsen.
– Därefter tog Tyréns fram ritningar på hur takstolarna på vinden skulle förstärkas, för att få pelarna att ta mera last och balkarna, med sprickbildningar i putsen, mindre last, förklarar Christina Blom.
I september inleddes sedan renoveringsarbetet. Inledningsvis var det mycket jobb med att täcka in allt som inte ska renoveras och i slutet av november inledde Tremans fasad arbetet med att knacka ner putsen.

– Totalt har vi knackat ner 22 ton puts från valvet, berättar Peter Lindgren, murare på Tremans fasad.
Under putsen kan man nu se att man använt sig av vassrör när kyrkan byggdes 1852. Vassrören är bra och intakta och därför har man nu bara satt ett nytt nät ovanpå innan det är dags att lägga på ny puts.
– Vi vet inte varifrån man har tagit vassen, men man kan ju tänka att det är här från Bäsingen, säger Christina Blom.
Efter att putsen är på plats ska allt återställas till hur det såg ut innan. Vitt med vissa blåa partier.
– Det ska vara klart någon gång under sommaren så att vi kan öppna upp kyrkan igen, säger Christina Blom.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 03 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS