Prästen Daniel Jansson Brask, med prästnallen Leopold, församlingspedagogerna Jenny Sjöström Sneen och Mari-Louise Lindberg pyntar skyltfönstret i lokalen vid Storgatan.
Foto: Veronica Rigtorp

Kyrkan flyttar närmare folket

LUDVIKA. Prästen Daniel Jansson Brask vandrar ofta omkring i stadens centrum för att samtala med invånarna. Nu har han och kyrkan tagit nästa steg. I Blåklockans gamla lokal har han och gänget tillfälligt flyttat in för att lättare kunna nå dem som behöver samtala.

Daniel Jansson Brask har i sin tjänstgöring märkt av en ökad ohälsa, och oro, bland annat genom att mer folk än tidigare stoppar honom på gatan för samtal.
– Jag brukar gå ut på stan och träffa folk utifrån kaffekoppens teologi, säger Daniel Jansson Brask, samtidigt som han tar en sipp av det heta nybryggda kaffet.
– Utifrån detta möter jag människor där de är med ömsesidig respekt och även med möjligheten att säga ifrån om nåt är helt galet.
Han möter människorna i ögonhöjd vid fikabordet, vilket han menar är avväpnande. Samtidigt blir handen upptagen av kaffekoppen – som kan ha en lugnande effekt.
Kaffekoppens teologi bygger på olika bibeltexter.

Efter pappaledigheten ville Daniel återgå till sina rundor i stan, men det satte pandemin stopp för.
Han ringde smittskydd och hörde hur de tänkte kring att ha en lokal, där en och en kunde komma in och tala.
– De tyckte att det var bra, speciellt med den psykiska ohälsan som ökat under pandemitiden och som gör att många fler behöver någon att prata med nu.
Även den isolering som det blir för många då avstånd ska hållas. Eller den intensitet som isolering för par kan utmynna i.
Därefter tog Daniel Jansson Brask kontakt med Unika Ludvika för att prata med dem om lokal och hänvisades till Ludvikahem. Det resulterade i att den tomma affärens lokal mitt emot Gallerians entré på Storgatan lånades ut till Svenska kyrkan för ändamålet.

Prästen Daniel Jansson Brask. Foto: Veronica Rigtorp

Idén har också fått bra sponsring av bland annat ett möbelföretag som lånat ur fåtöljer och bord. 2 000 små chokladbitar och kaffe är annan sponsring.
– Jag pratade med församlingspedagogerna Jenny Sjöström Sneen och Mari-Louise Lindberg om hur vi skulle göra.
Utifrån detta samtal blev lokalen mer inbjudande inredd med utställning i de stora skyltfönstren, även om de inte kan göra hur som helst eftersom de lånat lokalen.
Genom de stora fönstren tittar förbipasserande redan in nyfiket. Tanken är just detta, att få invånarna att lätt kunna titta in för en kopp kaffe och ett samtal.

En och en får komma in och samtalen är begränsade till 30 minuter. Tystnadsplikten blir inte total eftersom folk kan komma in under samtalet. De som önskar total tystnadsplikt lotsas till de bokade tiderna i kyrkans lokaler.
– Även om vi självklart inte går runt på stan och skvallrar om det som sagts är det viktigt att folk vet att det inte är detsamma som att tala med mig i ett enskilt samtal, förtydligar Daniel Jansson Brask.
Redan innan möblerna kommit på plats ordentligt i lokalen har prästen Daniel fått spontana gäster som velat samtala.
Församlingspedagogerna Jenny Sjöström Sneen och Mari-Louise Lindberg kommer också att finnas i lokalerna. Mycket av deras verksamhet har pausats under pandemin, bland annat barnverksamheten. Men under påsklördagen den 27 mars ska det delas ut påsar med lite pyssel och något ätbart till barn, vid den nyfixade lokalen.
Barnvagns- och pratpromenader har man dock kunnat genomföra även under pandemin.

Församlingspedagogerna Mari-Louise Lindberg och Jenny Sjöström Sneen med påskmaterial. Foto: Veronica Rigtorp

Församlingspedagogerna Jenny Sjöström Sneen och Mari-Louise Lindberg ser redan flera andra möjligheter med lokalen när samhället börjar öppna upp mer, bland annat med barn- och ungdomsverksamheten.
Men till en början blir det möten med var och en som vill ha ett öppet samtal, oavsett ämne. Kanske vågar sig de som nu varit i den lilla isolerade pandemibubblan ut för ett välbehövligt samtal och fysiskt möte.
– Vi har satt en gräns på en vuxen och två barn plus personal i lokalen.
Självklart finns både sprit att tvätta händerna med och munskydd.

Är Daniel och församlingspedagogerna upptagna kan besökaren alltid byta några ord med prästnallen Leopold.
Vill man uppleva än mer påsk kan man besöka det uppbyggda påsklandskapet som kommer att finnas i det lilla vita kapellet som i folkmun kallas ”barongraven” mitt emot Ludvika Ulrika kyrka. Eller delta i tipspromenad i samma område och vid Lillkyrkan.

Församlingspedagogerna Mari-Louise Lindberg. Foto: Veronica Rigtorp
Prästen Daniel Jansson Brask, med prästnallen Leopold, församlingspedagogerna Mari-Louise Lindberg och Jenny Sjöström Sneen pyntar skyltfönstret i lokalen vid Storgatan. Foto: Veronica Rigtorp
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS