ANNONS

Elin Hedberg, tränare och utövare i Avesta Muay Thai, har tagit initiativ till att anordna en kurs i självförsvar med F.A.R. (Fighting against rape).
Foto: Rebecca Linder

Kvinnor vill kunna försvara sig

KRYLBO. Avesta Muay Thai har under en tid fått många förfrågningar kring om de arrangerar kurser i självförsvar för kvinnor. Arrangerar en kurs 10 mars med hjälp av Fighting against rape.

Vi träffas i Avesta Muay Thais relativt nya lokaler i Krylbo. Här tränas det thaiboxning så gott som dagligen. Elin Hedberg är både tränare och utövare och har nu tagit initiativ till att anordna en kurs i självförsvar för kvinnor.
– Det är väldigt efterfrågat och efter att jag kommit i kontakt med organisationen Fighting against rape som lär ut självförsvar till tjejer fick jag en idé om att kunna ta hit dem, berättar Elin.

Hon personligen har aldrig känt sig rädd men hon har under en längre tid fått förfrågan från ganska många kvinnor som vill lära sig självförsvar för att kunna känna sig tryggare.
– Jag vill inte att någon ska känna sig begränsad och kan jag genom att arrangera en kurs få några kvinnor att känna sig lite tryggare så är det jättebra. Men egentligen skulle jag önska att jag slapp anordna en sån här kurs för det är ju inte lösningen på problemet, säger Elin.

Hon syftar på att problematiken är strukturell och att alla måste jobba långsiktigt för att få till en förändring. Pojkar måste få lära sig tidigt hur man beter sig och att det aldrig är okej med kränkningar, våld eller tafsande.

Enligt den reguljära Nationella trygghetsundersökningen (NTU) så begås hela 65 procent av sexualbrotten av en helt okänd person, 24 procent av en bekant och 11 procent av närstående. Reguljära NTU visar också att betydligt fler kvinnor än män har blivit utsatta för sexualbrott; 4,1 procent av kvinnorna jämfört med 0,6 procent av männen. För kvinnor låg sexualbrotten relativt stabilt 2005–2012, men visar sedan på en ökning. Det är vanligast att man utsätts när man är ung, mellan 16-24 år.

– Men det är främst lite äldre kvinnor, i 30-årsåldern som har önskat en kurs i självförsvar här. Jag tror att kursen kommer att bli bra, även om det är rätt så tufft. Det kommer nog att bli en hel del adrenalin och känslor under dagen, säger Elin.

Kostnaden för att ta hit Fighting against rape står Avesta kommun för i samarbete med Avesta Muay Thai. Deltagarna i kursen får donera minst 100 kronor till F.A.R.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 9 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS