Wendela Dehlin, Monica Andersson, Gunn Ekström, Anette Utter Vangbo, Irene Carlsen, Maria Mosstig, Eva Lindberg, Frida Lindberg och körledaren Margareta Alkstål. Längst fram Linnea Persson med sonen Samuel.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Kvinnor tar ton i anrika kyrkokören

Varje torsdagskväll ljuder skönsång från sockenstugan i Karbenning. Då samlas ett gäng kvinnor som stämmer upp under ledning av Margareta Alkstål. I Karbennings kyrkokör, som firar 100 år.

– Det här är så roligt och ger så mycket. Att börja sjunga i en kyrkokör är ett bra sätt att träffa folk på, säger Wendela Dehlin, som flyttade till Norberg för 14 år sedan.
Wendela berättar att hon bott på lite olika platser i Sverige och tar sången dit hon kommer. Som nyinflyttad är det alltid kyrkan som får första besöket.
–När jag kom till Norberg började jag först sjunga i Norbergs kyrkokör och det var jättebra, men jag ville hellre sjunga med en mindre kör och Karbennings kyrkokör kändes helt rätt, säger Wendela Dehlin.

Kören är en ren damkör bestående av cirka tio medlemmar som sjunger både två- och trestämmigt och de bjuder på en bred repertoar. Kören medverkar främst i kyrkan och vid friluftsgudstjänster, bland annat på midsommardagen och vid gökottan.
– Ibland sjunger vi även tillsammans med Norbergs kyrkokör, säger Gunn Ekström som varit kören trogen sedan 1983.
Gunn Ekström är också ordförande i kören som drivs som en förening där årsmöten alltid ingår.
Med tanke på att det inte är så många medlemmar har kören kunnat övat som vanligt trots corona.
– Men vi har följt rekommendationerna och den som haft förkylningssymptom har hållit sig hemma, säger Wendela Dehlin.

Fram tills ganska nyligen kallade man sig för Koronakören men av förståeliga skäl är det namnet borttaget.
– Vi började kalla oss för Karbennings kyrkokör koronakören för cirka 20 år sen, och så småningom blev det bara Koronakören. Anledningen var att vi inte skulle bli ihopblandade med Norbergs kyrkokör. Men det rätta namnet är, och har alltid varit, Karbennings kyrkokör, säger Gunn Ekström.
Flera av deltagarna har varit med i kören sedan många år, och körsång verkar ge mersmak. Det vittnar bland annat Eva Lindberg om.
– Ja, att sjunga i kör är fantastiskt och jag är med i både Norbergs kyrkokör och i Belladonnakören, säger hon.

Att kören har stor dragningskraft är uppenbart. Varje torsdag kör man från bland annat Fagersta, Västerfärnebo, Norberg med flera orter för att stämma upp.
Körledaren Margareta Alkstål har nog längst färdväg och åker från Möklinta, en resa på drygt tio mil tur och retur.
Margareta Alkstål har levt med sång och musik i hela sitt liv och hon har varit körledare i många sammanhang under 45 år. Hon är kantor, bonde och en tid var hon även dansbandsmusiker.
– Jag tog min kantorsexamen 1976 och sen har det rullat på, bland annat i Sala där jag var körledare i 26 år, berättar Margareta Alkstål och påpekar att sjunga i kör är rena friskvården.
– Vi skrattar mycket, har trevligt och det är också en enorm gemenskap i sången, säger hon vidare.
– Vi träffas även utan utanför körsången för att äta och umgås, tillägger Wendela Dehlin.

Det är dags att sjunga upp och det är övningar med både tungrullningar och tonljudningar.
– Vi tränar och ljuder för att förbereda rösten, och det här borde alla göra, säger Margareta Alkstål.
Att dessa damer kan sin sång är tydligt och som åhörare är det en ren njutning att ta del av körövningen.
– Vi värnar om vår kyrkokör och det gäller att vara rädd om både kyrka och sockenstuga här i Karbenning, säger Gunn Ekström.

Fakta körsång
Töres Theorell är en svensk läkare och professor som bland annat utvecklat forskning om samband mellan kulturella aktiviteter och hälsa.
Hans forskning visar bland annat att regelbunden körsång kan öka vår motståndskraft och skapar en känsla av ökad energi och avslappning.
Musik i social form ger en känsla av samhörighet och gemenskap. Pulsen stiger och andningen blir långsam och regelbunden vid långa fraser.
Hjärt- och lungfunktionen förbättras och halten av lugn- och ro-hormonet oxytocin stiger. Kroppens eget antistressystem, vagusnerven, stimuleras också.

Källa: forskning.se

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS