ANNONS

Kvinnojouren i Hedemora höll sin manifestation utanför Centrumgallerian mitt i centrala Hedemora.
Foto: Privat/Hedemora Kvinnojour

Kvinnojourerna i Avesta och Hedemora höll manifestationer mot kvinnovåld

HEDEMORA/AVESTA Trots kylan är arrangörerna av manifestationerna mot kvinnovåld nöjda med arrangemangen. “Många stannade till och frågade vad det handlade om”, berättar Christina Lindberg, ordförande i Hedemora Kvinnojour. Samma rapport kommer från Kvinnojouren i Avesta.

Torsdagen den 25 november inföll Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, som instiftades av FN:s generalförsamling 1999. I Dalarna uppmärksammades dagen på flera platser, bland annat på Lilla Torget i Avesta och utanför Centrumgallerian i Hedemora.
– Manifestationen pågick under en timme. Redan under tisdagen och onsdagen hade vi varit ute på stan och informerat om manifestationen så det känns som att vi har nått ut med detta, säger Christina Lindberg.

Både i Avesta och Hedemora ställde arrangörerna ut marschaller som formade kvinnotecknet. I mitten placerades 13 par skor.
– De symboliserar de 13 kvinnor som dött av våld i nära relation i Sverige under 2020. Det blir så oerhört tydligt när man ser skorna. Vi vet ju inte ännu inte hur många det blir under det här året men vi misstänker att siffran kommer att bli högre 2021, det var ju flera uppmärksammade fall på kort tid i somras, säger Christina Lindberg.

I både Hedemora och Avesta ställdes marschaller ut i ett mönster som bildade kvinnotecket. I cirkeln placerades 13 par skor, som symboliserar de 13 kvinnor som under 2020 dödades av sin partner i Sverige. Foto: Privat/Hedemora Kvinnojour

I Avesta deltog bland annat Polisen, Räddningstjänsten och ABF i manifestationen.
– Vi fick en fin stund tillsammans, vilket var värdefullt. Det var kanske inte så välbesökt, eftersom det blev så kallt, men folk stannade till och fick veta vad manifestationen handlade om. Vi hade bland annat en gemensam tyst stund där vi tänkte på de kvinnor som dödats av sin partner, säger Ann-Sofie Rebermark, som är ordförande i Länsföreningen kvinno- och tjejjourer i Dalarna samt vice ordförande för Kvinnojouren i Avesta.

I Hedemora följdes manifestationen av en föreläsning på Stadshotellet med Paulina Bengtsson som berättade om hur hon såldes som sexslav av en man, som senare dömdes till ett långt fängelsestraff för detta.
– Det kom ett 60-tal och lyssnade, vilket var mycket mer än vi vågat hoppas på. Vi fick ett fantastiskt gensvar på föreläsningen och vill tacka alla som kom dit och alla som har stöttat oss på olika sätt, bland annat Wienerkonditoriet här i Hedemora som bakade speciella bakelser, säger Christina Lindberg.

Wienerkonditoriet i Hedemora sålde 205 speciella bakelser under vecka 47. Fem kronor per bakelse skänktes till Hedemora Kvinnojour. Dessutom bakades ytterligare några bakelser i måndags, då det fanns kvar några loggor. Foto: Wienerkonditoriet i Hedemora

Bakelsen i fråga såldes under veckan och fem kronor per bakelse skänktes till Kvinnojouren i Hedemora.
– Vi sålde 205 bakelser under veckan, meddelar Malin Olenius på Wienerkonditoriet.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 49, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS