Ann-Sofie Rebermark, är ordförande i Länsföreningen kvinno- och tjejjourer i Dalarna samt vice ordförande för Kvinnojouren i Avesta. Den 25 november hålls manifestationer i Hedemora och Avesta, för att uppmärksamma den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor.
Foto: Pär Sönnert

Kvinnojourer har manifestation – vill belysa problemet med våld mot kvinnor

HEDEMORA/AVESTA Torsdagen den 25 november hålls manifestationer för att belysa våld mot kvinnor. Detta sker över hela världen och i Dalarna arrangerar flera kvinno- och tjejjourer arrangemang denna dag – bland annat i Avesta och Hedemora.

Den 25 november är den Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och instiftades av FN:s generalförsamling 1999.
I Dalarna uppmärksammas dagen på flera platser, bland annat på Lilla Torget i Avesta och utanför Centrumgallerian i Hedemora.
– Mellan klockan 16.00 och 17.00 skapar vi en kvinnosymbol av marschaller och mitt i tecknet ställer vi ut lika många par rödfärgade skor som antalet kvinnor som mördats av män i nära relation under det senaste året. 2020 var det 13 kvinnor, så det blir 13 par skor, berättar Ann-Sofie Rebermark, som är ordförande i Länsföreningen kvinno- och tjejjourer i Dalarna samt vice ordförande för Kvinnojouren i Avesta.

– Några av våra jourkvinnor kommer att vara i Hedemora vid manifestationen och prata med människor om varför vi har manifestationen. Vi vill visa att vi finns, säger Christina Lindberg, som är ordförande för Hedemora Kvinnojour.

På Hedemora stadshotell hålls även en föreläsning av Paulina Bengtsson. Den är kostnadsfri och börjar klockan 18.00.
– Hon såldes som sexslav av en man som fick 14 års fängelse över det han utsatte Paulina och en kvinna till. Föreläsningen är värd att lyssna på, säger Christina Lindberg.

Hur länge har ni uppmärksammat den här dagen?
– Det är relativt nytt hos oss, sedan 2018 tror jag. Vi vill uppmärksamma det dödliga våldet mot kvinnor, som är ett samhällsproblem. Politikerna börjar få upp ögonen för detta nu, speciellt i somras då det skedde flera uppmärksammade kvinnomord, men vi vill att det ska göras mer, säger Ann-Sofie Rebermark.

Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor.
Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.
25 november – Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling år 1999.
Orange Day-kampanjen startades år 2008 av FN:s dåvarande generalsekreterare.
Världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet.
Källa: UN Women Sverige

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter och Avesta/Norberg), nr 47, 2021

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1771,290897" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS