ANNONS

Ann-Sofie Rebermark, är vice ordförande och talesperson för Avesta kvinno- och tjejjour.
Foto: Rebecca Linder

Kvinnojourens arbete i Avesta är igång

AVESTA. Avesta har varit utan kvinnojour i ungefär två år. Men nu är en ny verksamhet igång i form av kvinno- och tjejour.

– Vi är nu igång men tjejjouren är under uppbyggnad fortfarande, säger Ann-Sofie Rebermark, vice ordförande och talesperson för kvinnojouren.
Initiativet till att återigen kunna starta upp kvinnojoursverksamhet i Avesta kommer från länsföreningen för kvinno- och tjejjourer i Dalarna som sett att behovet finns här.
– Problemen är vanligare än man tror och det är verkligen något som vi märker, vi som är engagerade i jouren, framhåller Ann-Sofie Rebermark.

Vi träffar henne och ytterligare en jourkvinna på neutral plats i Avesta. De vill berätta om jourens verksamhet och vad de har för visioner framöver. I dagsläget är de ett drygt tiotal engagerade kvinnor.
– Vi behöver bli fler jourkvinnor och kommer att ordna en internutbildning för nya jourkvinnor framöver.

Som jourkvinna kan man göra alla möjliga saker, allt från att sitta i styrelsen till att svara i telefon och ta hand om olika praktiska saker. Som jourkvinna får man dock inte själv vara mitt uppe i en relation där det förekommer misshandel eller liknande.
– I övrigt är det bra att vara en medmänsklig person som har lätt för att lyssna, säger Anne-Sofie Rebermark.

De ser till kvinnans behov först och erbjuder nu motiverande samtal kvinna till kvinna, och de har ett boende som är aktivt och kan ta emot ett antal. I många fall finns det även barn som behöver stöd och eftersom jourens fokus ligger på kvinnorna så samarbetar de och tar hjälp från andra instanser för att kunna hjälpa barnen. Till exempel arbetar socialtjänsten med Trappan-modellen som är en modell för krissamtal med barn som upplevt våld i sin familj. Den utvecklades av Rädda Barnen i slutet av 1990-talet.

– Det är ju viktigt att även barnen får den hjälp som de behöver och beroende på ålder så behöver de olika slags professionell hjälp.
Kvinnorna kan även få hjälp med andra saker genom jouren, som att dokumentera skador, närvara vid rättegångar, förhör hos polis och barnahus med mera. Jourens verksamhet omfattar nu även en tjejjour. Verksamheten är dock fortfarande under uppbyggnad. Men en hemsida är på gång inom en snar framtid och den kommer att ha en chattfunktion där tjejer enkelt kan ta kontakt för att få stöd.
– Det är många tjejer idag som blir illa behandlade och mår dåligt på olika sätt.

Tjejjouren kan man också få träffa redan nu om man känner att man behöver prata med någon utomstående. Då kontaktar man kvinnojouren som lotsar en vidare.
Jourens verksamhet är beroende av mycket ideellt arbete och de arbetar aktivt med att söka pengar från olika fonder och andra organisationer. De har fått ett startbidrag från kommunen men för att kunna hålla verksamheten levande på sikt krävs engagemang från många. Till exempel så är jouren i behov av barnkläder i alla storlekar, leksaker och en barnvagn. I juni planerar de även att medverka vid en stor loppis hos Nyhyttans IOGT-NTO och behöver då allt som går att sälja.
– Har man saker som man vill skänka till oss är det bara att kontakta oss på mejl eller telefon, framhåller Ann-Sofie Rebermark.

Föreningen har också en vision om att kunna komma ut till skolor och berätta om verksamheten och på det sättet jobba lite förebyggande. De vill även ordna olika eventkvällar med olika teman, kanske träffar på biblioteket, samt att jobba ut mot företag upplysande.
– Många kvinnor förstår ju ofta inte själv att de behöver hjälp eftersom de är mitt uppe i den så kallade normaliseringsprocessen.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 18 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS