Kvinnojouren i Avesta (KiA) räknar med att fler kvinnor kommer att söka hjälp framöver. “Vi får signaler att många har det jobbigt nu, när många kvinnor tillbringar mer tid med sina förövare”, säger Ann-Sofie Rebermark, ordförande för KiA.
Foto: Pär Sönnert

Kvinnojouren förbereder sig på att behöva hjälpa fler

AVESTA Kvinnojouren i Avesta (KiA) räknar med att fler kvinnor kommer att söka hjälp framöver. “Vi får signaler att många har det jobbigt nu”, säger Ann-Sofie Rebermark, ordförande för KiA.

På flera håll i landet har kvinno- och tjejjourer vittnat om ett ökat tryck då fler kvinnor och tjejer tvingas tillbringa mer tid med våldsamma och utåtagerande män.

I Avesta har man ännu inte märkt av ett ökat tryck men man räknar med att det kommer att öka framöver.

– Vid helger som jul vet vi att det inte händer något under själva högtiden, utan efteråt. Även om det händer under julen så vill kvinnan inte bryta upp under julen, främst för barnens skull. Däremot får vi signaler att många har det jobbigt nu och vi förbereder oss på att behöva stötta fler kvinnor framöver, säger Ann-Sofie Rebermark.

Kvinnojouren har därför utökat sina öppettider.
– Vi får samtal men det går även att nå oss via chatten eller sms, om man inte kan ringa ett samtal. Det ska vara enkelt att nå oss, om man är hemma med sin förövare, säger Ann-Sofie Rebermark.

Jouren har 13, 14 aktiva jourkvinnor. Allt arbete sker ideellt och jouren är helt beroende av bidrag och gåvor.
– Vi får ett föreningsbidrag från kommunen som gör att vi kan driva vårt skyddade boende. Där har vi plats för två kvinnor med medföljande barn. Vårt mål är att kunna anställa en person inom jouren, som kan jobba med vårt boende, säger Ann-Sofie Rebermark.

Arbetet med jouren innebär mycket administrativt jobb, som att söka olika bidrag.
– Nyligen presenterade Socialstyrelsen ett paket på åtta miljoner kronor som ska gå till föreningar som jobbar med problematiken med mäns våld mot kvinnor. Vi ska försöka söka pengar därifrån.
– Jag håller även föredrag, både om jouren och om kvinnors situation. Vi vill inte vara hemliga, förutom vårt boende som finns på en hemlig adress av säkerhetsskäl. Vi vill visa vilka vi är och vad vi gör, så att fler vet att vi finns och hur de kan få hjälp av oss, säger Ann-Sofie Rebermark.

Sedan ett år tillbaka har jouren två barnansvariga.
– Det är lite unikt. Oftast hamnar barnen vid sidan av, men de behöver ju också stöd. De barnansvariga kan se om barnen behöver professionell hjälp och avlasta oss lite genom att ta hand om barnen när vi jobbar med mammorna, förklarar Ann-Sofie Rebermark.

Jouren samverkar bland annat med Svenska kyrkan, ABF och biblioteket men även med flera företag.

– Vi försöker skapa kontakter som kan skänka pengar till oss. Det finns flera som vill hjälpa oss. Vi har ett bra samarbete med Stora Enso Fors som har lyft den här problematiken i sin personalpolicy. Exempelvis erbjuder de stöd om någon anställd blir drabbad. Det finns många vinster i detta och vi hoppas att fler företag kan ta efter. Det är bra för både arbetsgivare och arbetstagare, säger Ann-Sofie Rebermark.

Det finns även en tjejjour (MOA) i Avesta. Den jouren bildades ur Kvinnojouren, KiA.

– Det var några som ville driva en egen förening, så vi delade på oss. Det innebär att tjejjouren kan söka pengar som är riktade specifikt för tjejjourer. Vi har mycket samarbete, även om vi har lite olika inriktningar. Tjejjouren är ofta ute i skolorna och jobbar mycket förebyggande. Även tjejjouren har blivit mer belastad den senaste tiden med många samtal, säger Ann-Sofie Rebermark.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 25, 2020.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS