ANNONS

Fyra män har dömts till fängelse för den grova utpressningen som en man i Säters kommun utsatts för. En i den dömda kvartetten bor i Falu kommun.
Foto: Dreamstime

Kvartett döms till fängelse för grov utpressning

SÄTER/FALUN Fyra män har dömts till fängelse för den grova utpressningen som en man i Säters kommun utsatts för. Kvartetten döms för grov utpressning samt övergrepp i rättssak.

Händelserna som nu avhandlats i tingsrätten inträffade i Säters kommun i slutet av mars 2020. Kvartetten hade sökt upp målsäganden efter att denne nämnt ett mc-gäng i ett meddelande som han skickade till en person som ska ha lurat honom på pengar via en affär på Blocket.

Enligt målsäganden så hade han inte för avsikt att nämna det aktuella gänget utan uppger att hans mobiltelefons autocorrectfunktion ändrade ett ord i ett meddelande till namnet på mc-gänget, vilket han noterade först när meddelandet hade skickats.

Kvartetten som sökte upp mannen förklarade att han skulle bötfällas för att ha använt namnet på mc-gänget. De krävde honom på flera hundra tusen kronor, vilket mannen bland annat löste genom att ta lån och skriva över en bil på en annan person. Detta gjordes medan kvartetten tittade på. Han tog även ut en större summa kontanter i en bankomat i Säters kommun och sammanlagt har tingsrätten kommit fram till att mannen har betalat 638 000 kronor till kvartetten, plus att han blev av med bilen och diverse klädesplagg.

I samband med att mannen sökte lånen klippte en ur kvartetten av en bit av mannens öra och mannen tvingades även att äta upp biten. Mannen har berättat att hans barn befann sig på platsen och att ett av dem såg när en del av hans öra klipptes av, vilket enligt honom har påverkat barnens mående.

Tre av männen i kvartetten har förnekat brott. En av dem har erkänt att han pressat målsäganden på pengar samt klippt av en bit av dennes öra.

Falu tingsrätt anser att det står klart att kvartetten har agerat tillsammans och att ingen av dem har gjort något för att stoppa händelseförloppet. Därför anser tingsrätten att alla fyra “ska anses ha begått gärningarna uppsåtligen samt tillsammans och i samförstånd” och att de därför ska dömas för brotten mot mannen.

De fyra männen, varav en är bosatt i Falu kommun och resten utanför länet, döms för grov utpressning samt övergrepp i rättssak. En av dem döms även för en misshandel av en annan man vid ett annat tillfälle. Kvartetten ska även, solidariskt, betala sammanlagt 736 142 kronor i skadestånd till målsäganden.
De fyra männen döms till fängelsestraff som varierar i längd, mellan ett år och sju månader till tre år och tre månader.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter samt Falun) nr 20, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS