ANNONS

Fyra personer har åtalats misstänkta för inblandning i den så kallade jakthärvan i Västmanland. Enligt åklagaren ska de fyra på olika sätt ha varit inblandade i förberedelser för att jaga varg, eller ha jagat varg.
Foto: Dreamstime

Kvartett åtalas misstänkta för inblandning i jakthärva

Fyra personer har åtalats misstänkta för inblandning i den så kallade jakthärvan i Västmanland. Tre av de åtalade är bosatta i Norbergs kommun och den fjärde är bosatt i Smedjebackens kommun

Den åtalade kvartetten består av en man och en kvinna, som båda är i 50-årsåldern, från Norbergs kommun, en man i 70-årsåldern från Smedjebackens kommun samt en man i 30-årsåldern från Norbergs kommun.
Den äldre mannen från Norbergs kommun åtalas misstänks för förberedelse till grovt jaktbrott. Enligt åtalet ska han, i sin bostad, ha tagit emot giftet karbofuran vilket ska ha skett mellan 2013 och hösten 2018. Syftet med detta ska, enligt åtalet, ha varit att förbereda att döda varg och andra fredade rovdjur.

Mannen ska ha vägt upp giftet i doser, lagt dessa i så kallade redlinepåsar och förvarat giftet i bostaden samt på andra ställen i Norbergs kommun fram till slutet av oktober 2018. Åklagaren anser att mannen “gjort sig skyldig till förberedelse till jaktbrott som med hänsyn till att varg är ett hotat, sällsynt eller annars särskilt skyddsvärt vilt är att betrakta som grovt”.
Kvinnan åtalas misstänkt för medhjälp till förberedelse till grovt jaktbrott. Enligt åtalet ska hon ha varit behjälplig vid hanterandet av giftet som nämnts ovan.
Mannen från Smedjebackens kommun åtalas misstänkt för förberedelse till grovt jaktbrott. Enligt åtalet ska mannen, i Norbergsbons bostad, ha övertygat denne om att använda giftet i fråga “för att utrota varg” samt även sett till att den andre mannen fått giftet för att blanda detta i kött som sedan ska ha lagts ut som förgiftat byte i naturen.

Som bevisning lägger åklagaren bland annat fram ett sakkunnigutlåtande från Nationellt forensiskt centrum om att en köttbit hade förgiftats med giftet karbofuran.
Mannen från Smedjebackens kommun åtalas även, tillsammans med den yngste mannen från Norbergs kommun, misstänkta för grovt jaktbrott. Enligt åtalet ska de båda, tillsammans och i samförstånd, ha sökt efter varg i syfte att döda. Detta ska ha skett i Surahammars kommun i slutet av oktober 2018.

Som bevisning lägger åklagaren bland annat fram uppspelningar av telefonsamtal mellan de inblandade och ett par andra personer, som åklagaren anser bevisar att de båda hade syfte att ägna sig åt illegal jakt på varg.

Åklagaren yrkar även på att ett företag, som mannen från Smedjebacken är företrädare för, ska åläggas med en företagsbot om 1,5 miljoner kronor. Detta efter åklagaren anser att brott har begåtts “i utövningen av bolagets näringsverksamhet”.
Samtliga åtalade förnekar brotten som de misstänks för.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS