ANNONS

Fyra män har åtalats vid Falu tingsrätt misstänkta för flera grova brott som ska ha begåtts i Säters kommun.
Foto: Sonny Jonasson

Kvartett åtalas för grov utpressning – ska ha klippt av en bit av örat på offret

SÄTER Fyra män har åtalats misstänkta för flera grova brott som ska ha begåtts i Säters kommun. Kvartetten misstänks bland annat för att ha klippt av en bit av örat på målsäganden, som även pressats på stora summor pengar.

Den åtalade kvartetten består av fyra män, två i 30-årsåldern, en i 45-årsåldern och en i 55-årsåldern. En av dem är bosatt i Falu kommun och de övriga utanför Dalarna. De åtalas nu vid Falu tingsrätt misstänkta för grov utpressning, grov misshandel samt övergrepp i rättssak.

Enligt åtalet ska kvartetten, vid ett tillfälle för drygt ett år sedan, tillsammans och i samförstånd misshandlat och hotat en man för att få honom att ge dem pengar, en bil, samt flera klädesplagg. Detta ska ha skett på en plats i Säters kommun.

De fyra männen ska ha slagit mannen, tryckt in fingrar i hans mun samt klippt av en bit av hans öra med en sax. Dessutom ska de ha hotat honom genom att säga att han eller närstående till honom skulle skadas om han inte betalade pengar till dem.

Enligt åtalet ska kvartetten på detta sätt tvingat mannen att överlämna sin bil, västar, tröjor och 13 000 kronor i kontanter till dem. Dagen efter ska mannen ha överlämnat ytterligare 100 000 kronor i kontanter samt gjort banköverföringar på 625 000 kronor till en av de åtalade männen.

Åklagaren skriver i åtalet att “brottet bör bedömas som grovt med hänsyn till att gärningen varit särskilt hänsynslös och våldet av särskilt allvarlig art samt med hänsyn till det betydande belopp som överförts till gärningsmännen”.

Kvartetten misstänks även för att, tillsammans och i samförstånd, ha misshandlat målsäganden genom att klippa av en bit av hans öra med en sax. Åklagaren anser att brottet bör bedömas som grovt “eftersom gärningsmännen visade särskilt hänsynslöshet och råhet”.

Slutligen ska kvartetten även ha hotat målsäganden för att polisanmäla händelsen. De ska ha sagt att de skulle “skicka” andra personer på målsäganden om han vände sig till polisen.
Som bevisning lägger åklagaren fram förhör med målsäganden och de fyra misstänkta männen samt bland annat fotografier, skärmdumpar och telefontömning som åklagaren anser bevisar att männen har begått brotten som de misstänks för.

En av männen erkänner brott. De övriga tre förnekar brott men en av dem vidgår händelseförloppet.

 

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nummer 18, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS