ANNONS

Att ha en kontinuitet, satsa på utbildade ledare och skapa ett fungerande nätverk är något av det som Kvarnsvedens IK gjort för att främja gott uppförande och en godkramratskap säger David Karlsson, domar- och tävlingsansvarig, Niklas Wilhelmsson, utbildningsansvarig, Jonas Petersson, länk mellan styrelse och ungdomskommitté, samt Mikael Tegelberg, ungdomsansvarig.
Foto: Mikael Eriksson

Kvarnsvedens IK satsar på kamratskap

BORLÄNGE z Utbildning, kontinuitet och gemensamma spelregler för hur man ska uppträda. Det är några de grundvalar som Kvarnsvedens IK vilar på i sitt arbete.

Att som Kvarnsvedens IK (KIK) vara en elitsatsande fotbollsförening på flick- och damsidan gör att de får ögonen på sig. Damlaget huserar i elitettan och F19-laget i Svenska Spel F19 Norra, vilket är högsta ligan för F19. Parallellt med elitsatsningen har föreningen även en bred verksamhet med många lag i olika åldrar.
– Vi måste vara ett föredöme, säger David Karlsson, domar- och tävlingsansvarig.

Kvarnsveden har i likhet med andra lag haft problem med hur spelare, ledare och föräldrar uppfört sig. Främst är det bland pojkar i de övre tonåren som det kan bli hetsigt på plan. David säger att det händer att spelare som blivit fällda studsar upp för att ta hämnd själva i stället för att nöja sig med att domaren utdömer en frispark.

För sju, åtta år sedan inledde KIK ett arbete för att få ordning på problemen. Mycket handlar om utbildning, att ha en kontinuitet och ett väl uppbyggt nätverk.
– Vi har en ungdomspolicy med åtta stycken principer som styr, säger Jonas Petersson som är länken mellan styrelsen och ungdomskommittén.

De två viktigaste principerna är det goda uppförandet och den individuella utvecklingen. Först på tredje plats återfinns resultatet.
– Det är grundfundamentet att falla tillbaka på, fortsätter Jonas om ungdomspolicyn.
Grundfundamentet är tydligt för såväl spelare som ledare och föräldrar.
– Vi vill att alla ska känna att vi har krav på ett gott uppförande, säger Jonas.

Föreningen låter många av spelarna gå domarutbildningen. Något som ger en bättre regelkunskap och en förståelse för domarens roll.
– Vi har 40 domare som också är spelare i klubben, säger David.

KIK har som krav att alla som ska verka på olika nivåer inom föreningen ska gå en utbildning som ger C-diplom. Och där klubben står för utbildningskostnaderna.
– Vi har 70 utbildade ledare, säger utbildningsansvarige Niklas Wilhelmsson.

Man har även två ungdomsledarträffar per år, en gång innan säsongen drar igång och en gång efter avslutad säsong. Vid dessa träffar lyfts frågor som har med hur man ska uppträda, att man ska tänka på att man är en ambassadör för KIK med mera.
– Vi vet av erfarenhet att träffarna upplevs som positiva, att de för in en vi-känsla bland ledarna, säger Niklas.

Jonas säger att det viktigt att lyfta hela organisationen, att det finns en tydlighet som gör att det klart till vilken man ska vända sig till. I den organisation som man byggt finns ett nätverk med ledare och nivåansvariga som gör att kommunikationen uppåt och nedåt går fort.

Det finns även en tydlighet att KIK ska jobba som en förening och inte bestå av ett antal självstyrande lag.
– Om man skapar en fungerande helhet så skapar man en föreningskänsla, säger Jonas.

I KIK kan ungdomsspelare delta i fler olika lag både uppåt och nedåt i åldrarna, det gör att man länkar i hop lagen.
– Vi har även genomfört ett god kamrat-projekt, säger ungdomsansvarige Mikael Tegelberg.
I projektet som hade namnet “Give Me 5” bjöds föräldrar in till olika föreläsningar och alla barn bjöds in till en heldag på Leksands Sommarland.

Genom det arbete som gjorts och genom ordförande Olle Davidssons insatser har en speciell kultur skapats som genomsyrar hela verksamheten. Och det är just det som handlar om det goda uppförandet, att vara en god kamrat.
– Hans arbete har satt sin prägel på föreningen, säger David och får medhåll av de övriga runt bordet

Är det något som saknas i KIK så är det ytterligare ideella krafter, att fler engagerar sig i ungdomsarbetet, och det man speciellt efterlyser är kvinnliga ledare.
– Av våra 70 ledare så är cirka 20 tjejer, säger Mikael.

Publicerad i Annonsbladet vecka 39 2018.

Läs även:
“Man måste lära sig att ta plats”
Lars Norman varnar för hårdare klimat inom fotbollen

 

 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS