ANNONS

Stora Skedvi nya bibliotek finns det gott om utrymme för kulturell verksamhet, med hyllor på hjul som går att skjuta undan för mer plats vid större evenemang. Från vänster: Sofia Ylinen kultursekreterare i Säter kommun, Petra Mases Biblioteksassistent med filialansvar Stora Skedvi och Karin G Hästö kultursekreterare Säters kommun.
Foto: Veronica Rigtorp

Kulturvåren i Säter en kul tur

SÄTER. Höjd, bredd och djup på vårens kulturprogram. Sverigespremiär på dansföreställning, poesiafton med soffhäng, porträttutställning och en liten teater.

Nya vackra Stora Skedvi bibliotek står som värd för en poesiafton med soffhäng den 23 mars.
– Jag har skrivit dikter sedan jag var barn och läst Göran Greiders poesi som alltid är lika aktuell. Det har varit en dröm att få boka honom, förklarar Petra Mases, Biblioteksassistent med filialansvar, Stora Skedvi.
Göran kommer att framföra dikter, kåsera om diktens tidlösa betydelse och sprängkraft. Anna Ihlis Trio kommer att framföra tonsättningar av Erik Axel Karlfeldts dikter, innan det blir dags för Poetiskt soffhäng med Göran och Anna tillsammans med Petra Mases.

Redan den 9 mars kommer det att vara vernissage på porträttutställningen I våra Svagaste stunder av socialarbetaren och tecknaren Marcus Ridung. Utställningen visas på Säters biblioteks kulturhörna.
I Marcus Ridungs möten med hemlösa och personer med psykisk ohälsa präglas han som människa, sätter spår som blir till porträtt som han vill berätta om hur det är att vara människa.
Marcus Ridung bor i Stockholm och Fäggeby och tidigare haft sex separatutställningar, det här blir hans sjätte.

– Danskonst är underrepresenterad i Dalarna och landsbygden över lag, förklarar Sofia Ylinen, kultursekreterare i Säter kommun
Som är glad att få hit den internationella dansgruppen iCoDaCo som har skapat It will come Later, en dansföreställning i världsklass. Säter har också äran att få Sverigepremiär i Säter den 26 mars innan gruppen turnerar vidare till Stockholm och Göteborg.
En roterande scendesign som skapar känsla av föränderlighet och en public placeras så nära dansarna att den kan höra dansarnas andetag. Projektet jobbar för att sprida danskonsten geografiskt.
Dansarna kommer att hålla en workshop för danselever som går tredje året på Lugnetgymnasiets estetiska program.

Sist men inte minst, kommer den 24 april, en liten enmansteater med bejublade komikern Charlotta Lindmark i Gluggteatern. Föreställningen O/roligt liv – en skuldsanering med styrketårar, är en monolog med humor och svärta och visas på Säters folkets hus En clown som inte skräms, men ger insikt i människans styrkor och tillkortakommande.
– Jag ser verkligen fram mot att se pjäsen, efter att ha sett; Under är jag bar, reflekterar Karin G Hästö, kultursekreterare Säters kommun.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 10 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS