ANNONS

Kulturvandringen i Grängesberg invigdes i somras. “Det är många som tycker att den är trevlig”, säger Iréne Andersson (till höger), en av eldsjälarna bakom vandringen.
Foto: Petra Holmlund

Kulturvandring blir permanent

GRÄNGESBERG. Den nya kulturvandringen i Grängesberg blir kvar och kan även komma att utvecklas. – En idé är att vi ordnar en guidad tur till exempel en gång i veckan under sommaren så att besökarna kan få höra ännu mer, säger Iréne Andersson, en av dem som jobbat med projektet.

Kulturvandringen är framtagen av en grupp eldsjälar inom utvecklingsprojektet BID Västra Grängesberg/Grotfallet. Den går längs en 2,5 kilometer lång sträcka runt gruvområdet.
– Man kan till exempel starta vid Disponentparken, gå genom lindallén, till gruvkontoret, förbi kungastenen och till industriområdet, säger gruppledaren Iréne Andersson.
– Sedan kan man fortsätta förbi Jakobina gruvstuga, Maskinhuset, Mojsen och Lokstallet innan man går tillbaka till Cassels, fortsätter hon.

Vid nio historiska platser eller ting finns det skyltar där besökarna kan ta del av historien. Vissa skyltar är utrustade med QR-kod som kan skannas för mer information eller för att höra historien läsas upp på genuint Grängesmål.
– Det finns en fantastisk historia här som är viktig att bevara och det känns jättebra att vi har kunnat samla den så här, säger gruppledaren.
Vad har ni fått informationen ifrån?
– Vi har intervjuat människor som är engagerade i samhället eller i olika föreningar.
Blir det någon fortsättning?
– Tanken är att kulturvandringen ska vara permanent så nu är det viktigt att vi håller efter skötseln i området.


En idé som Iréne Andersson och de andra eldsjälarna hoppas kunna genomföra till nästa sommar är att då och då genomföra en guidad tur längst kulturvandringen.
– Det kan ju vara roligt att få höra mer och ha möjlighet att ställa frågor.
Fotnot: BID står för Business Improvment District och drivs av Samarkand2015, Ludvika kommun, Region Dalarna och Svenska stadskärnor.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS