ANNONS

r- och fritidschef Patric Hammar hade Nora Tyskling på länk och de två stipendiaterna hälsade på varandra genom skärmen.
Foto: Veronica Rigtorp

Kulturprofiler får dela på kulturstipendium

BORLÄNGE. Singer songwritern Lisa Brolander med artistnamnet Moonica Mac och konstnären Nora Tysklind tilldelas 2021 års kulturstipendium. – Det känns fantastiskt roligt att kunna dela ut kulturstipendiet till två så duktiga kulturprofiler, säger Maslah Omar (S), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

För Moonica Mac blir det Gotland och inspelning av tv-programmet ”Så mycket bättre” närmast, men det finns redan annat inbokat både under försommaren och hösten, till och med bokningar under 2022.
Största drömmen?
– Jag började spela in singlar 2016, och satsade mer rejält 2019, så vi får se hur det går, säger pristagaren ödmjukt.
Efter liten paus, kommer det fram att hon gärna skulle vilja sjunga på Cassels i Grängesberg.
– Jag var nyss där och spelade in en video och då blev jag ännu mer intresserad av att få sjunga där.
Och som cv:t redan ser ut, borde det ju inte vara något ouppnåligt.
– Det känns fantastiskt roligt att kunna dela ut kulturstipendiet till två så duktiga kulturprofiler. De har båda visat att de har stor potential och kan ta det där extra steget i sin utveckling. Nora studerar på konsthögskolan i Göteborg och Lisa ska vara med i ”Så mycket bättre”. De är båda värdiga vinnare och bär stadens kultur på sina axlar, säger Maslah Omar (S), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

En av årets två kulturstipendiater var Lisa Brolander med artistnamnet Moonica Mac. Kulturnämndens ordförande Maslah Omar hälsade Lisa med en pandemihälsning innan diplom, check och blommor överlämnades.

Kulturstipendiet delas ut varje år där pristagaren/pristagarna utses av kultur- och fritidsnämnden. Priset på 30 000 kronor delas i år lika mellan Moonica Mac och Nora Tysklind.
Moonica Mac, eller Lisa Brolander som hon egentligen heter, växte upp i Torsång, Borlänge. 2019 släppte hon det hyllade debutalbumet ”Stark och sårbar”.
Sedan dess har hon hunnit turnera tillsammans med Miss Li och nyligen släpptes singeln ”Det stora röda huset” med Benjamin Ingrosso.
I dagarna blev det också klart att hon kommer medverka i årets version av ”Så mycket bättre” på TV4.
Artistnamnet Moonica Mac är en kombination av Monica Zetterlund och Fleetwood Mac och kom till när hon skulle försöka beskriva sitt sound.

Lisa Brolander med artistnamnet Moonica Mac, fick dela årets kulturstipendium med Nora Tyskling.
Nora Tyskling var en av de två som delade på årets kulturstipendium, hon deltog i utdelningen via länk, som kultur- och fritidschef Patric Hammar hade grejat till.

Nora Tysklind har vuxit upp och varit bosatt nästan hela sitt liv i Borlänge. Nora inspireras av naturen och växtlighet, vilket är återkommande teman i hennes måleri. Sedan hösten 2020 har hon studerat på konsthögskolan HDK-Valand i Göteborg.
Nora har ställt ut sina verk på ”Vårsalong för ung konst” i Falun, sålt prints av sina verk i Kafé Nyfikets hantverksbutik, deltagit i utsmyckningsgruppen för Peace and Love-festivalen och haft en utställning på Café Peace and Love.

En av årets två kulturstipendium gick till Nora Tyskling. Foto: privat

Motivering Moonica Mac/Lisa Brolander
”Kultur- och fritidsnämnden är mycket glada över att få dela ut årets kulturstipendium till Moonica Mac, som med sina finstämda melodier, fantastiska texter, och en röst som träffar rakt i hjärtat, berikar Sveriges musikliv på ett imponerande sätt. Kultur- och fritidsnämnden lyckönskar och hoppas få höra mycket mer av Moonica Mac i framtiden.”

Motivering Nora Tysklind
”Nämnden hoppas att stipendiet kan uppmuntra Nora att fortsätta utvecklas inom det konstnärliga fältet då hon uppvisat stor talang inom detta område. Kultur- och fritidsnämnden lyckönskar och ser fram emot att följa Noras fortsatta väg mot en framtid som konstnär och designer.”

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS