ANNONS

Gigi Karlestedt har utsetts till årets kulturpristagare i Ludvika. “Jag är vansinnigt överraskad och djupt hedrad”, säger hon.
Foto: Veronica Rigtorp

Kulturpriset överraskade Gigi: “Nu får de akta sig för nu blir jag taggad igen”

LUDVIKA. Gigi Karlestedt får årets kulturpris i Ludvika. – Jag är vansinnigt överraskad och djupt hedrad, säger hon.

Gigi Karlestedt kommer från Östersund och utbildade sig till teckningslärare i Stockholm i början av 1970-talet. Att hon hamnade i Ludvika var en ren slump.
– Jag kände att jag skulle behöva ut i världen och tyckte Ludvika verkade bra som låg vid Inlandsbanan, hade riktiga vintrar och inte var så långt ifrån Stockholm där jag hade min kille, berättar hon.
När sedan även pojkvännen fick jobb på dåvarande Asea i Ludvika så blev det början på ett helt liv i Dalarna. Gigi började som teckningslärare på Kyrkskolan och fortsatte senare som estetlärare på VBU. Under några år var hon också skolbiosamordnare och for runt i kommunen med film.
Från 2003 varvade hon skoljobben med att vara kultursekreterare, något som hon hade som heltidsyrke de sista åren före pensioneringen.
Men det är inte bara det yrkesverksamma livet som bestått av kultur; det har en stor del av fritiden också gjort i form av många ideella engagemang. Det har resulterat i att hon ska tilldelas Ludvika kommuns kulturpris, något hon nyligen fick berättat för sig av Sören Finnström (S), ordförande i kultur- och samhällsutvecklingsnämnden.
– Han sa att jag uppfyllde alla kriterier, men jag visste ingenting om att jag ens blivit nominerad, säger Gigi med ett skratt.
Något av allt det som kulturpristagaren engagerat sig i är Dan Andersson-sällskapet, konstföreningen, musiksällskapet, teaterföreningen, jazzklubben och den “egna” dansföreningen Sirba som funnits i över 40 år.
Förutom för den egna upplevelsen anser hon att kultur är mycket viktigt för en kommuns värde:
– Det är kultur- och fritidsutbudet som gör en kommun attraktiv. Det är fel att det ska ställas mot vård, omsorg och skola som är basen och egentligen ingenting att diskutera, säger hon.
Särskilt viktigt tror hon att det är att barn ska få ta del av kultur.
– De behöver få syn på sig själva, förebilder och se hur andra är och har det. Där orden tar slut kan en bild eller musik ta vid.
Att hon nu utses till kulturpristagare tycker Gigi Karlestedt är hedrande men också lite förvånande eftersom hon tror att hon allmänt kan uppfattas som bråkig och krävande.
– Så nu får de akta sig för nu blir kärringen taggad igen, säger hon och skrattar.
Förutom äran följer en check med 30 000 kronor med i utnämningen, men Gigi har inte bestämt vad hon ska göra för pengarna än.
– Något kulturellt blir det kanske, men det finns många hål att fylla.

Namn: Gigi Karlestedt
Ålder: 73 år.
Bor: I Ludvika.
Familj: Dottern Gisela, 41, och barnbarnet Elisabeth, 5 år, som bor i Köpenhamn.
Yrke: Pensionerad kulturarbetare.
Intressen: Dans och kultur, min fjällstuga i Åre och kvinnofrågor bland annat i föreningen Zonta.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS