ANNONS

Den 1 september gjorde Anette Kotilainen sin första arbetsdag som ny kulturchef i Säters kommun. “Jag känner mig väldigt välkomnad”, säger hon.
Foto: Pär Sönnert

Kultur både till vardags och på jobbet för nya kulturchefen

Nyligen tillträdde Anette Kotilainen som ny kulturchef i Säters kommun. – Jag känner mig väldigt välkomnad här i Säters kommun, säger hon.

I februari slutade Anette Stengård som kulturchef i Säters kommun för en tjänst inom Region Dalarna. Nu är hennes efterträdare på plats. Hon heter också Anette och har, liksom sin företrädare, tidigare jobbat i Gagnefs kommun.
– Anette var kultursekreterare i Gagnef när jag jobbade på turistbyrån där, för några år sedan. Jag har tagit en lunch med henne rätt nyligen och hon berättade då om att det här är ett roligt jobb med trevliga kollegor, berättar Anette Kotilainen.

Hon började sin nya tjänst den 1 september och håller som bäst på att sätta sig in i sina nya arbetsuppgifter.
– Det är mycket som är nytt i början, allt från ekonomi till personal och verksamhetsfrågor. Framöver ska jag bland annat jobba med att ta fram ett kulturmiljöprogram för Säters kommun, där vi ska titta på vilka kulturmiljöer som ska bevaras. Det ska inte bara handla om trästaden i Säter utan om hela kommunen, exempelvis Silverringen, säger Anette Kotilainen.

Hur kom det sig att du sökte dig till Säters kommun?
– Det var väl jobbet i sig som lockade, men jag hade inget emot att det var i Säter som är en trevlig kommun. Jag har varit runt och sett mig omkring i kommunen och jag känner mig väldigt välkomnad här, säger Anette.
Närmast kommer hon från Visit Dalarna där hon bland annat varit affärsutvecklare och chef över länets turistbyråer, som under hösten har bommats igen.
– Det här jobbet ligger rätt nära mitt gamla jobb. Och i egenskap av chef över turistbyråerna har jag varit här i Säter många gånger och besökt turistbyrån, som nyligen stängdes.

Tror du att de stängda turistbyråerna kommer att innebära mer jobb för kommunen, med att svara på turisternas frågor?
– Nej, det tror jag inte. I dag söker turisterna själva reda på sin information digitalt. De fysiska turistbyråerna har spelat ut sin roll litegrann och Visit Dalarna har ju fortfarande kvar kundtjänst via sitt Contact Center.
Även utanför jobbet så blir det mycket kultur för den nya kulturchefen.
– Jag är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Gagnefs kommun, där jag bor. Jag är rätt ny i politiken och blev ordförande efter valet 2018. Jag ser en fördel med att ha dessa båda roller, som tjänsteman kan jag ha en större förståelse för politikernas beslut och tvärtom. Det gäller att kunna hålla isär rollerna, men det har jag inget problem med.

Fritiden ägnas även åt musik, där Anette spelar viola.
– Jag är amatörmusiker och har faktiskt varit runt i kyrkor här i Säters kommun och spelat. Säter har ett rikt kulturliv, sedan finns det alltid saker som man kan utveckla. Det finns många föreningar som är aktiva i kommunen. Sedan har ju det här året varit speciellt för kulturföreningar, med många inställda arrangemang. Historiska veckan blev en bantad version, men jag fick ändå möjlighet att uppleva visningen av Engelska parken i Grängshammar, säger Anette Kotilainen.

Fakta Anette Kotilainen
Bor: I Gagnef.
Ålder: 54 år.
Familj: Gift och har tre vuxna döttrar.
Intressen: Mycket musik, jag är amatörmusiker och spelar viola. Sedan gillar jag gamla bilar. Min man mekar med bilarna och jag åker gärna med. Det är ju också en typ av kultur. Sedan tar politiken mycket av min tid. Jag är en samhällsengagerad person.
Aktuell: Nybliven kulturchef i Säters kommun.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS