Kronprinsessan Victoria och prins Daniel fick bland annat en bok om de röda husen.
Foto: Maria Karlsson

Kronprinsessparets rundtur med röd färg i fokus

FALUN. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte nyligen Falun för att uppmärksamma myndigheter, företag, organisationer och individer som har påverkats och bidragit under covid 19-pandemin. Länsstyrelsen Dalarna hade satt ihop ett program med inriktning på vård och omsorg, utbildning, näringsliv samt kultur.

Dagen började med besök vid landshövdingens residens och därefter stod Falu lasarett på programmet. Efter lunch var det dags för besök på Högskolan Dalarna.
Senare på eftermiddagen besökte kronprinsessparet företaget Falu Rödfärg. Där kunde Annonsbladet följa kronprinsessparet när de fick en rundvandring i produktionen och ta del av rödfärgens flera hundra år gamla historia och hur framtidsplanerna ser ut, men även hur företaget påverkats av pandemin.
Rundturen började i tegelbyggnaden där hela processen med att göra färg startar. Härinne är allt ockragult och det är också råmaterialet innan det bränns och blir rött – eller svart.
Martin Jansson, vd, berättade bland annat om de röda stugorna med vita knutar som blivit en symbol för den svenska idyllen, och hur den röda färgen på husen en gång i tiden stod för status. Till en början hade endast de rikaste råd att måla sina hus röda, men under senare delen av 1800-talet spred det sig även i det mer folkliga leden.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till företaget Falu Rödfärg.

Den röda stugan passade perfekt in i drömmen om det egna hemmet. Stugan på landet blev symbol för frihet – det goda livet.
Falu rödfärg tillhör svensk kulturhistoria och ända sedan 1764 har Falu rödfärg tillverkats med i stort sett samma recept som i dag, och tillverkas fortfarande på ett hantverksmässigt sätt.
Martin Jansson berättar att råmaterialet som används till rödfärgen från början var skräp från Falu koppargruva.
Viktoria Sundqvist, kvalitet- och miljöchef, förklarar hur det en gång i tiden ofta var små pojkar som fick arbeta med att sortera stenarna vid gruvan.
De tunga innehöll koppar så de användes, men resten blev skräp och lades på hög. Från de så kallade varphögarna har sedan tagits material som ger pigmentet i Falu rödfärg.
Färgen på råmaterialet är från början ockragul och första ledet i processen är att tvätta stenarna och sortera ut de grova stenarna till att börja med genom att utnyttja tyngdlagen.
Enligt Martin Jansson är det ingen akut brist på material och det kommer att finnas minst 100 år till.
Pigmentet är helt unikt för Falun. Det har eftersökt i många andra gruvor, men har inte hittats någonstans.

Skyddsglasögon på.

Falu rödfärg görs i dag i fyra olika nyanser: ljusröd, röd, grå och svart. För att få mörkare nyanser bränner man helt enkelt mer. Än i dag avgör det mänskliga ögat när rätt nyans uppnåtts.
Pigmentet kokas slutligen med vatten, mjöl och linolja i stora ”kastruller”, innan de tappas på plastburkar.
För Martin Jansson och hans medarbetare är det viktigt att hålla kulturhistorien vid liv. Det gäller bland annat att sprida kunskap om Falu rödfärg för att möta dagens utmaningar som att människor har mindre tid att måla och har ändrade köpvanor exempelvis.
Däremot berättar han att rödfärgen fått ett uppsving under pandemin. Med halva personalstyrkan hemma när försäljningen steg gjorde att de fick ställa om på olika sätt för att lösa situationen.
– Men de lärde sig mycket av det, menade Martin Jansson.
Lärde sig mycket gjorde nog också kronprinsessparet som lyssnade intresserat, ställde många frågor och gav kommentarer under hela rundturen.

De rödmålade stugorna är en viktig symbol, enligt Martin Jansson, vd.

Efter rundturen på Falu Rödfärg fick kronprinsessan prova på att röra i rödfärg som tillagades symboliskt i en vedeldad pannmur utanför lokalerna.
Kronprinsessparet fick avslutningsvis ta emot några gåvor, bland annat en bok om röda hus.
Sista programpunkten på kronprinsessparets besök i Falun innan avfärd tillbaka till Stockholm var till Magasinet och Musik i Dalarna.

Kronprinsessan rör om rödfärgen i pannmuren.
Viktoria Sundqvist, kvalitet- och miljöchef, berättar om det ockragula råmaterialet.
I lokalen där råmaterialet bränns är allt rött.

Rödfärgen tappas upp på plastburkar.

Maria Karlsson

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS