ANNONS

Leyla Celik som driver Athena och golfrestaurangen i Säter välkomnar de hårdare restriktionerna. “Alla krögare drabbas hårt, men vi måste hjälpas åt för att rädda människoliv nu”, säger hon
Foto: Privat

Krögare välkomnar restriktioner – och törs satsa mitt i pandemin

Hemkörning har hittills varit räddningen för Athenas grill och bar i Säter. Trots att de nya restriktionerna försvårar tillvaron ytterligare välkomnar krögaren dem.

– Vi får inte vara själviska nu när det gäller människoliv, säger Leyla Celik som också törs satsa på en ny restaurang i Säter – mitt i pandemin.

Leyla Celik äger restaurang Athena och driver golfrestaurangen i Säter. Hon och personalen har hittat sätt att hanka sig fram sedan coronapandemin slog till i våras.
– Utkörningarna har gått jättebra. Vi lämnar maten utanför dörren och har ingen fysisk kontakt alls med kunderna. Det är det vi överlever på, säger hon.
Även när restriktionerna lättat då smittspridningen inte varit lika hög har Säterborna fortsatt att beställa hemkörd mat.
– Under den perioden har vi också haft pubaftnar med bordsservering som gått bra, berättar Leyla Celik.

Men nu kommer också de gästerna och de intäkterna att minska efter att det blivit förbjudet att sälja alkohol efter klockan 22.00.
– Ja, det kommer att minska enormt mycket, men jag tycker ändå att det är bra, ja, helt nödvändigt att göra det här för att få ner smittsiffrorna. Alla krögare drabbas, men om vi kan hjälpas åt nu så kan vi rädda människoliv, säger Leyla Celik.
Hon funderar nu på nya sätt att klara restaurangernas ekonomi. Ett sätt hon hört talas om från en restaurang i Malmö är att även kunna sälja alkohol som catering. Därför har hon ställt en fråga till beslutsfattarna hur de ställer sig till att tillåta det även i Dalarna.
– Men jag har inte fått något svar på det än.

Är det något du skulle vilja satsa på i så fall?
– Det kanske kan underlätta för krögare som blivit drabbade, men jag måste läsa på lite mer om för- och nackdelar först.
Och nu satsar Leyla Celik också på att ta över en till restaurang i Säter, före detta pizzeria Säterdalen.
– Vi ska byta namn till Pronto och öppna om några veckor.
Är du inte rädd att öppna ett till ställe mitt under pandemin?
– Nej, pizzerior har fungerat bra, bättre än restauranger under den här tiden.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS