Börje Forslund tror inte att Gustav Vasas uppror hade lyckats om inte slaget vid Brunnbäck ägt rum.
Foto: John Leander

Krigslistig bergsman ledde Vasas trupper till seger

HEDEMORA/AVESTA. Peder Svensson hette bergsmannen som gömde Gustav Vasa i sin källare och senare med stor list ledde dalkarlarna mot danskarna i slaget vid Brunnbäck.

6 april 1521. Adelsmannen Gustav Eriksson har fått med sig dalfolket i upproret mot danske kung Kristian. En bondehär med dalkarlar från Siljanstrakten och neröver har vuxit sig stark och möter till sist en dansk här med professionella legoknektar vid Brunnbäcks färja utanför Avesta.

De står på varsin sida om den breda älven och i täten för dalkarlarna står Peder Svensson från Wibberbo utanför Hedemora.
Gustav Eriksson, som senare givetvis skulle bli berömd som kung Gustav Vasa, har gett sig av till Gästrikland och Hälsingland för att väcka liv i upprorsandan även där. Så befälet över dalkarlarna har han därför lämnat över till Peder Svensson. En man som han uppenbarligen litar på.

Vårvintern 2021. Erik Nilses tar emot på gården i Wibberbo. Det är en återkomst, som om jag själv vore Vasa som återkommer med stridslystna dalkarlar. I höstas kom jag och Börje Forslund hit när vi följde i Gustav Vasa spår när flyende rörde sig genom Dalarna åt andra hållet. Vi fick då se en gammal dörr som lär ha suttit vid gången ner till källaren där Peder Svensson gömde den blivande kungen.

För jo, Erik Nilses är Peder Svensson ättling i rakt nedstigande led. Han bjuder på te och plockar fram en guldglänsande medalj.
– Det är Peder Svensson-medaljen. Som har delats ut till dem som har arbetat politiskt i 25 år. Den inrättades när Hedemora fyllde 500 år 1946 och den första gavs till Gustav VI Adolf 1946.

Vi fortsätter på ämnet Peder Svensson.
Varför tror du att Vasa gav befälet över dalkarlarna till din förfader?
– Jag tror att Gustav Vasa kände till Peder innan han kom hit. Om de var personligt bekant vet jag inte. Men Peder var också känd för att han hade ansvar för gruvorna i Ryllshyttan i trakterna av Garpenberg. Han var skatteindrivare också och var en man som man hade förtroende för i bygden.

Vad betyder det för dig att vara hans ättling?
– Det som jag känns roligt är att det kommer fram nu i samband med jubileet. Att det han gjorde har haft så stor betydelse för enat Sverige. Det är en sak som jag inte riktigt uppfattat tidigare. Så jag hoppas att den här historien lever vidare.

Hur det än blir med det så kommer Wibberbo bli en tummelplats 5 juni. Då stannar Allmogetåget till här. Vandringssällskapet som ett vanligt år brukar kallas Dalkarlståget. De stannar till här på vägen till 6 juni-jubileet vid Brunnbäcks sten och då ska också både kommunalråd och ledningen för Bolidengruvan komma hit och hålla tal.
– Det blir lite musik och sång och förhoppningsvis ska vi ha någon form av Peder Svensson med som ledare, säger Erik Nilses.

Brunnbäcksstenen restes 1921 till minne av det avgörande slaget 400 år tidigare. Foto: John Leander
Där från andra sidan älven sköt dalkarlarna skurar av armborstpilar. Foto: John Leander
Brunnbäcksstenen restes 1921 till minne av det avgörande slaget 400 år tidigare. Foto: John Leander
Erik Nilses med Peder Svensson-medaljen.
Här under gömde Eriks förfader Peder Svensson Gustav Vasa. Senare, våren 1521, gav Vasa Peder Svensson befälet över sin dalkarlshär. Foto: John Leander
Den bevarade källardörren som Gustav Vasa lär ha rört. Foto: John Leander
Erik Nilses exemplar av Peder Svensson-medaljen. Nummer 108 i ordningen. Den första gavs till kung Gustav VI Adolf. Foto: John Leander
Wibberbo i Hedemora. Just nu i centrum för berättelsen för hur Sverige blev en självständig nation. Foto: John Leander
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS