ANNONS

Therésia Holmstedt Jensen, projektledare Kre-hälsa, Per Wennberg, hälsovägledare på Vuxenslussen, Falun, Emma Billbäck, kulturarbetare, Lisa Olson, processledare. Sittande: Suzanne Lazar, Skådebanan i Dalarna och Petra Palmestål, förbundschef Finsam Falun, som har använt Kre-hälsa flera gånger.
Foto: Rebecca Linder

Kreativt skapande främjar god hälsa

FALUN. Kre-hälsamodellen har skapats eftersom kulturaktiviteter har goda effekter på individen, både fysiologiskt, biologiskt och emotionellt.

Modellen har bland annat använts inom Vuxenslussen i Falun med gott resultat.
– Vi ser att det ger vinster i personernas psykiska hälsa och välmående och att de då också kan ta för sig nya saker i livet, säger Per Wennberg, hälsovägledare på Vuxenslussen.
Hit kommer människor som av olika anledningar står utanför arbetsmarknaden och som har en önskan och vilja att komma ut i sysselsättning och egen försörjning. Nästan allting i livet handlar om att prestera och att ta sig framåt, i skolan och i arbetslivet.

– Kreativitet och kultur är en viktig del av livet och har varit för människan sedan urminnes tider. Tyvärr är det ofta det vi plockar bort först, och vi ser att kultur är extra viktigt om man är på väg in i någon form av ohälsa, framhåller Theresia Holmstedt Jensen, projektstrateg på Landstinget Dalarna som tillsammans med Suzanne Lazar på Skådebanan Dalarna är initiativtagare till Kre-hälsa.
Metoden har tagits fram i samverkan mellan Kultur och bildningsförvaltningen på Landstinget Dalarna, kulturföreningen Skådebanan Dalarna och samordningsförbundet Finsam, med stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden. Man kan säga att det är som ett träningsprogram för ökad hälsa. Rent praktiskt så har de tagit fram ett upplägg med tio träffar där deltagarna får träffa professionella kulturarbetare inom röst och sång, rörelse och dans, drama, ord, samt bild och form.

– Viktigt att framhålla är att vem som helst ska kunna delta, Därför är allting helt kravlöst. Men för många är det ändå en stor utmaning att gå utanför sin trygghetszon, säger Lisa Olson, processledare.
Ofta krävs det mod för att våga släppa på sina spärrar och släppa fram sin kreativitet.
– Mycket handlar om att upptäcka sig själv och att man klarar saker som man kanske inte trodde. Detta ger i sin tur vinster kring den psykiska hälsan och ens välmående och att man också kan ta sig för nya saker, säger Per Wennberg.

Det finns också mycket forskning som visar att kreativt skapande kan förbättra minneskapaciteten, påskynda inlärningen, skapa nya kontakter mellan hjärnans olika nätverk, samt stimulera känslor och beteenden som gör livet lättare att leva.
Emma Billbäck, är en av elva kulturarbetare som arbetar med modellen. Hon är form och bildkonstnär. Hon arbetar mycket med fantasi och problemlösning och att ingen idé är dum.
– Man bedöms hela tiden idag vilket gör att många inte tror på sin egen kapacitet. Många hämmas av att andra målar bättre än dem, men jag brukar säga att ingen kan måla som du, säger Emma Billbäck.

Fakta Kre-hälsa:
Kre-hälsamodellen har skapats eftersom kulturaktiviteter har påvisat goda effekter på individen. De bidrar till positiva effekter på ett fysiologiskt, biologiskt och emotionellt plan, genom att öka kreativiteten, skapa en känsla av meningsfullhet och sammanhang, förbättra minneskapaciteten, påskynda inlärning, skapa nya kontakter mellan hjärnans olika nätverk, samt stimulera känslor och beteenden som gör livet lättare att leva.

Publicerad i Annonsbladet vecka 48 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS