ANNONS

Eleonora Ahlgren och Agneta Andersson på Konferensbyrån har tillfälligt kompletterat med jobb på Systembolaget, under pandemin.
Foto: Veronica Rigtorp

Kreativ lösning i krisen

Många byter yrke eller jobbar extra med annat under pandemin. Agneta Andersson och Eleonora Ahlgren på Konferensbyrån har tillfälligt kompletterat med jobb på Systembolaget.

När regeringen den 29 mars, på Folkhälsomyndighetens inrådan, beslutat att förbjuda offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 deltagare, gick luften ur Konferensbyråns affärsverksamhet.
– Från en dag till en annan var det som om någon hade släckt lampan, beskriver Agneta Andersson beslutet, vd och ägare av Konferensbyrån i Borlänge.
Fram till den dagen rullade arbetet på ungefär som vanligt med planerade och bokade konferenser.
– Det kom inte ens skräppost i mailboxen, konstaterar Agneta.
Företaget var mitt uppe i planeringen av sitt 30-årsfirande, och var på inga sätt inställda på att lägga ned verksamheten. Så nya kreativa lösningar tog vid. Brudarna kavlade upp ärmarna och funderade ut vad som behövde göras för att företaget skulle överleva.

– Vi var rörande överens om att ta oss över krisen och blicka framåt, säger Eleonora Ahlgren, event- och mötesbokare.
– Vi ställde oss frågan: Vad vill vi? Svaret blev att vi inte ville lägga ned, förklarar Agneta Andersson.
Till att börja med gick de ned i arbetstid, sedan pratade de med näringslivsenheten, som tipsade om tre företag som behövde personal.
Systembolaget var ett av dessa och Agneta skickade ett mail och berättade om att de sökte jobb, och fick svar med vändande post där det stod att de var välkomna på intervju. Sagt och gjort. När intervjun nästan var klar gick de för att prova ut arbetskläder. Tre dagar senare var de klara för arbete.

Nu jobbar Agneta och Eleonora 31 procent på Systembolaget och 69 procent på Konferensbyrån, av de 69 procenten är de korttidspermitterade till en del enligt regeringens krispaket. Så arbetet fördelas 11 + 13 timmar.
Att ta ett jobb var inte heller en självklarhet. Panik och rädsla var känslor som kom.
– Det kändes konstigt till en början och jättejobbigt att ta anställning. Som ett nederlag, pinsamt liksom, men sedan har vi fått jättemycket kredd för att vi är så kreativa och orädda, säger Agneta Andersson.
Mars, april och maj är normalt högsäsong för Konferensbyrån, så inte i år. Nu kommer de även att söka omsättningsstöd, där de passerar kravet på 35 procent skillnad i omsättning mot föregående år, med råge. När de senast räknade var skillnaden över 200 procent.
– Vi har fått en hyreslättnad av vår hyresvärd med hjälp av regeringens krispaket vilket vi är mycket tacksamma för, konstaterar Agneta Andersson.

Det trillar in en och annan bokning fortfarande och där är kunderna mer noga med avbokningsreglerna än tidigare, har Agneta märkt.
Hösten är full av bokningar och då hoppas de på att vara i gång igen. Kanske det till och med blir full fart med vårens inställda event som ska återupptas.
Företagets 30-årsfirande flyttas till nästa år.
– Likt OS, skojar Agneta Andersson.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS