ANNONS

Fredrik Rönning slåss för en högre bro över E18 i Halstahammar så att det kan bli riktigt båtliv med upp till fyra meter höga skepp efter Strömsholms kanal som idag stoppas av en för låg bro.
Foto: Bo Joffer

Kräver högre bro över Strömsholms kanal

SMEDJEBACKEN. Nu kräver kanalivrarna att när det ska byggas en ny bro över Strömsholms kanal så måste den höjas så att den får fyra meters segelfri höjd.

Strömsholms kanal har en så låg i Hallstahammar, “den där jävla bron” har båtfolket kallat den i 50 år över kanalen så det är bara kanoter som kan använda hela kanalen.
– Vi anser ju att Trafikverket har en skuld till Strömsholms kanal för att de under så lång tid, sedan 1965, har hindrat trafik på kanalen. säger Kjell Nordeman,ordförande i
Strömsholms Kanals Historiska Förening vars förening nu kräver att Trafikverket rättar till det historiska misstaget och bygger en högre bro än vad Trafikverket av kostnadsskäl vill bygga över kanalen.

– Det handlar om E18-bron som planeras att byggas vid ombyggnaden av E18 Köping-Västjädra från 3-filsväg till motorväg. Vi vill ha segelfri höjd på fyra meter för nya E18-bron.
En så hög bro var Trafikverket och region Västmanland överens om 2017 men planerna sprack.
– Strömsholms kanal är av riksintresse, och inte bara av oss som bor i Västmanland/Dalarna. Trafikverket försöker dribbla bort kommunerna längs kanalen, liksom även Region Västmanland. Kanalen är också en av Sveriges genom tiderna största infrastruktursatsningar. Den enorma investering som gjorts i kanalen historiskt får inte förstöras av den relativt lilla mellanskillnaden i kostnad i nutid som en höjning av E18-bron vid kanalen från 2,5 till 4,0 meter utgör.

– “Den där jävla bron”, säger båtfolket, berättar Kjell Nordeman för bron sätter punkt för båtar på kanalen
– Vi kommer att samla alla båtklubbarna till ett möte för att trycka på. Jag hoppas att kommunerna också ställer sig på barrikaderna, säger Nordeman som också uppvaktat riksdagens trafikutskott i frågan.
– Det som i dagsläget stoppar en utveckling av kanalen, är den till 2,5 meter begränsade segelfria höjden med E18-bron som är det enskilt största hindret. Smedjebacken har, enligt uppgift, världens högst belägna hamn med sina 100 meter över havet, men vad har vi för glädje av det om den i princip bara är trafikerbar med kanot, undrar han och hoppas på ett omtänk när Trafikverket beslutar om pengar i framtiden till motorvägsbygget med bro över kanalen i Hallstahammars kommun.

Fredrik Rönning, kommunalråd i Smedjebacken, hoppas också att Trafikverket tänker om under åren fram till dess beslut måste tas om E!8:
– Vi och övriga kommuner efter kanalen lade tillsammans med Region Västmanland ned ett rejält arbete för att höja bron i samband med diskussionen motorvägsflytten. Det skulle betyda mycket för Strömsholms kanal och Smedjebacken med en högre segelfri höjd. Trafikverket agerade mycket märkligt och gav först en kostnadsbedömning, ändrade sig och ville ha ett avtal in blanco att regionen skulle ta merkostnaden. Då föll det, än så länge, betonar Rönning som inte gett upp hoppet om fyra meter.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 15 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS