ANNONS

Kraftig ökning av telefonbedrägerier

DALARNA. 97 personer bosatta i Dalarna, Värmland och Örebro län har under de senaste 14 månaderna drabbats av telefonbedrägerier. Tillsammans har de lurats på ungefär nio miljoner kronor.

Från maj månad och framåt har antalet anmälda telefonbedrägerier, så kallad vishing, ökat i Dalarna, Värmland och Örebro län. Från att ha legat runt cirka 10 anmälda brott i maj har detta ökat till som mest 76 under oktober månad.
Den uppringde har via telefon lurats till att logga in på sin internetbank eller lämna ut sina bankkoder. Ofta riktar de kriminella nätverken in sig på äldre personer vilket många gånger leder det till att den drabbade förlorar sina livsbesparingar.

Sedan september 2017 har 278 vishing-anmälningar gjorts i region Bergslagen varav 97 är fullbordade brott, det vill säga att den brottsutsatta har blivit av med pengar. I snitt har varje brottsutsatt blivit av med 93 000 kronor. Summan för de pengar som de kriminella nätverken har lurat av målsägare i region Bergslagen under perioden september 2017 – november 2018 i region Bergslagen är cirka 9 miljoner kronor.

Så här går bedrägeriet till:
Bedragaren ringer upp målsägare och ber om kortuppgifter eller koder till bankdosan alternativt ber målsägaren att logga in på banken via bankdosa eller Bank-id.
Bedragaren utger sig framförallt för att vara från olika företag och banker, men även myndigheter. Vilseledandet förstärks många gånger av att det ser ut som att det är exempelvis banken som ringer. Bankens eller företagets telefonnummer står på mottagartelefonens skärm men samtalet kommer inte därifrån. Bedragaren använder en teknik som kallas spoofing som innebär att det ser ut som om samtalet kommer från en trovärdig källa. Målet är alltid detsamma, att förmå personen att ge ut koderna till bankdosan eller logga in på sitt bankkonto via sitt mobila Bank-id.

Detta kan du göra själv för att undvika att bli drabbad:
Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.
Polisen rekommenderar alla att prata med äldre närstående och varna dem för att lämna ut bankkoder eller logga in på bankkonto vid uppmaning.
Källa: Polisen Bergslagen

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS