ANNONS

Karl-Oskar “Kotte” Tollsten är initiativtagare till att Säters IF FK ska börja med gåfotboll. “Jag hoppas att det blir många andra föreningar som nappar på det här också”, säger han.
Foto: Karin Diffner

“Kotte” drar igång gåfotboll i Säter

SÄTER. Fotboll där man inte får springa, inte tacklas och inte har någon målvakt – kan det vara något? Det tror i alla fall Säters IF som tänker satsa på gåfotboll. – Det här är en jättebra aktivitet som kan utövas av alla, säger initiativtagaren Karl-Oskar “Kotte” Tollsten.

Efter över 200 matcher som målvakt i Säters IF FK och åtta år i styrelsen har Karl-Oskar “Kotte” Tollsten fortsatt att engagera sig för klubben. Nu håller han på att dra igång vad han är tror är länets första lag i gåfotboll.
– Vi väntar bara på att restriktionerna ska lätta, säger han.
Idén föddes förra året när han såg ett anslag om gåfotboll i Grisslehamn där familjen har sommarställe.
– Det första jag tänkte var att det skulle passa hälften av mina gamla lagkompisar, säger han och skrattar.

Gåfotboll är en enkel variant av fotboll som kan passa alla, oavsett ålder och fysiska förutsättning.
– Man kan vara hundra år, bara man kan gå. Ja, det kanske till och med går att delta med käpp eller kryckor, säger “Kotte”.
– Ett drömscenario är att barn kan gå och titta på när deras föräldrar eller till och med far- och morföräldrar spelar, fortsätter han.

Fördelarna med gåfotboll är många, menar initiativtagaren. Det är billigt, socialt, kan utövas av grupper som har svårt med annan träning och skaderisken är låg.
– Det passar alla – även sådana som aldrig spelat fotboll.
Men bollsinne måste man väl ha?
– Nej, inte ens det när tempot är så här nerdraget.
Även om det inte ännu är bestämt när första träningen ska dra igång på Säters IP så har till exempel redan många kvinnor över 50 utan fotbollsbakgrund visat intresse. En annan grupp som “Kotte” tror mycket på är “gubbgäng” som saknar kamratskapet i lagidrotten och omklädningsrummen.
– Jag tror det här kommer att bli 60 minuters träningar och två timmar i omklädningsrum och fika efteråt, säger han med ett leende.
Blir det några matcher?
– Nej, i dagsläget blir det en ren träningsgrupp som spelar mot varandra. Vad jag vet är det bara vi i Dalarna som planerar att dra igång, men jag hoppas att många andra föreningar nappar och att man kan ha någon serie i framtiden.

En annan effekt han och Säters IF hoppas på är att deltagarna skulle kunna bli engagerade på annat sätt i föreningslivet.
– Föreningar skriker ju efter eldsjälar och det här kan bli ett sätt att visa hur härligt det är att vara med och hjälpa till och känna sig behövd.
Enda utmaningen tror “Kotte” är att som tränare tvingas bromsa gamla fotbollsspelare.
– Dem kan man nog behöva dämpa skallen på – när huvudet säger en sak och kroppen och reglerna en annan, säger han.
Svenska Fotbollförbundet har satt upp riktlinjer för gåfotboll som hittills bedrivs på ett 30-tal ställen i landet.

Fakta
Startade i England
Gåfotboll startade i England för tiotalet år sedan och det var klubben Chesterfield FC som var först.
I Sverige var det Borens IK från Östergötland som var första klubben som tog upp gåfotboll i sin verksamhet.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS