Gamla Byns renovering av Åvestadalskolan i Krylbo blir 40 miljoner dyrare än planerat. Nu ska bolaget utreda hur detta har kunnat ske. Från vänster: Maria Andersson (S), vice ordförande i Gamla Byn, Kurt Kvarnström (S), ordförande i Gamla Byn, Ulf Egerfält, vd för Gamla Byn, samt Ulf Berg (M), ledamot i Gamla Byns styrelse.
Foto: Pär Sönnert

Kostnaderna för skolrenovering har skenat: “Får konsekvenser för bolaget”

AVESTA Renoveringen av Åvestadalskolan i Krylbo blir 40 miljoner dyrare än beräknat. Gamla Byn ska nu utreda vad detta beror på samt varför styrelsen inte fått fortlöpande information.

I mars 2019 beslutade det kommunala fastighetsbolaget Gamla Byn att investera 60 miljoner kronor på att renovera Åvestadalskolan i Krylbo.

– Skolan har 60 år på nacken och det fanns ett stort behov att göra något åt skolan. Den här stora investeringen ska skapa en bättre studiemiljö för eleverna och en bättre arbetsmiljö för personalen. Mycket handlar om energibesparing, säger Kurt Kvarnström (S), ordförande för Gamla Byns styrelse.

Den 9 juni i år fick styrelsen besked om att arbetet skulle bli dyrare än väntat och man beslutade om en tilläggsbudget på ytterligare 12 miljoner kronor. Efter semestern kom så ett oväntat samtal från vd:n.

– Det hade kommit flera nya fakturor och sammanlagt skulle arbetet bli ytterligare 28 miljoner kronor dyrare. Vi skulle därmed landa på 100 miljoner kronor totalt, säger Kurt Kvarnström.

Gamla Byn ska nu göra en utredning för att se vad som har hänt under arbetets gång.
– Vi ska gå igenom hela projektet från början för att se vad som har gått fel och hur vi kan lindra skadan, säger Kurt Kvarnström.

En opartisk utredare ska plockas in utifrån, men arbetet ska ledas av Gamla Byns vd Ulf Egerfält.
– Det är alltid bra med utomstående ögon på detta, så att vi kan undvika att det här kan upprepas. Visst måste man få göra fel, men det får inte vara fel av den här storleken, säger Ulf Berg (M), som är ledamot i Gamla Byns styrelse.

– Vi kunde konstatera att verkligheten inte överensstämde med det som hade beslutats om arbetet. Vi har inte fått löpande information om fördyringarna. Projektledaren har nu lämnat sin tjänst. Vi kom överens om att han skulle sluta. Om vi inte får information av projektledaren om fördyringar av projektet, då brister ju förtroendet, säger Ulf Egerfält.

Gamla Byn räknar med att behöva skriva ner värdet på Åvestadalskolan med 25 miljoner kronor direkt.
– Om man lägger 100 miljoner kronor på att renovera en skola så innebär ju inte det att skolan då är värd 100 miljoner. Vi vill att detta ska rensas bort så fort som möjligt. Det här innebär bland annat att bolaget bara kommer att kunna fokusera på sådant som är akut, andra investeringar får vänta. Men jag vill poängtera att våra hyresgäster inte ska drabbas alls av detta, säger Ulf Egerfält.

– Det är bara att bita i det sura äpplet och göra de här nedskrivningarna direkt. Det är lika bra att ta skiten på en gång, på ren svenska, säger Ulf Berg.
– Sannolikt fanns informationen om att det skulle bli ännu dyrare redan när vi beslutade om tilläggsbudgeten i juni, säger Kurt Kvarnström.
– Vi måste ha tillit till varandra och inte dölja sådant här. Fram med skiten, så vi kan hantera det, säger Ulf Egerfält.

Vad innebär detta för Gamla Byn?
– Det kommer att få konsekvenser för bolaget genom att det belastar bolagets resultat i år, men hur mycket det blir vet vi inte ännu. Det beror på vad som är möjligt rent bokföringstekniskt, säger Ulf Egerfält.

– Vi ska fullfölja det som vi har åtagit oss. Åvestadalskolan ska vara helt renoverad till årsskiftet. Granskningen får visa varför det har dragit i väg så här mycket rent kostnadsmässigt, säger Kurt Kvarnström.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 36, 2020.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS