ANNONS

Att Avesta har många körer är ett allmänt känt faktum. Den 25 maj är det upp till bevis då en stor Körfest arrangeras eftersom Avesta tagit sikte på att ta hem titeln Sveriges körtätaste kommun.
Foto: Mikael Eriksson

Körsång ska sätta Avesta på kartan

AVESTA. Körsång ska nu ge Avesta ytterligare en plats på kartan. Målet är att erövra titeln Sveriges körtätaste kommun.

– Vi tänker erövra titeln Sveriges körtätaste kommun. Det säger Kerstin Eriksson, näringslivsutvecklare hos Avesta kommun, och medger att Avesta ligger bra till för det
– Vi har letat och ingen har aspirerat på titeln, så vi blir ju bäst hur vi än gör, säger hon med ett skratt.
Kerstin Sonnbäck noterade för ett par år sedan att det i Avesta fanns över 60 körer i kommunen. Som ett led i 100-årsjubileet och för att lyckas ta hem titeln körtätaste kommunen kommer det att arrangeras en stor Körfest 25 maj.

– Vi har varit i kontakt med alla de körer som vi vet är igång, men här finns plats för många fler. Huvudsaken man är några stycken som sjunger ihop, säger Kerstin Eriksson
Hittills är det ett 40-tal körer som anmält sitt intresse.
– Jag skulle tro att en och annan kör i träda kommer att blomma upp den dagen.
Under dagen kommer man att kunna ta del av körsång på skilda platser runt om i kommunen. Det handlar om Lilla torget, Krylbo stationshus, Grytnäs kyrka, Horndal och Sjövik för att nämna några ställen.
– Där hoppas vi framför allt att barn och ungdomskörer ska vara med

På kvällen arrangeras en Körfest på gräsmattan bakom Metropoolen.
– Dit hoppas vi att både körsångare, sångare men också lyssnare ska komma. Där gäller det att ta med stol och picknickkorg.
På scenen, som planeras att byggas, ska körer från dagen men också alla andra som inte kan delta på dagen vara med.
– Alla ska sjunga två sånger samt en gemensamt med alla på plats. Enstämmigt eller i stämmor. Sedan sjunger vi så länge vi orkar.

Om detta fungerar som det är tänkt är förhoppningen att det här ska bli en årligen återkommande sångfest.
Bakom arrangemanget finns både Kerstin Sonnbäck och Anna-Lena Pligg. De har ingående kunskap i och erfarenhet av att bygga sångarfester då båda har haft stora, ledande roller i gamla Körstämman i Skinnskatteberg.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 15 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS