ANNONS

Foto: Dreamstime

Körde berusad – skyller på munskölj

En man i 60-årsåldern från Hedemora kommun har dömts till fängelse för grovt rattfylleri. Mannen själv menar att det var munskölj som gav utslag i polisens mätnings-instrument.

Händelsen inträffade vid lunchtid en dag i somras. Mannen och en släkting åkte då till en butik i Avesta för att köpa varor som de skulle ha på släp. Släktingen hade kört dit, men när de skulle därifrån körde 60-åringen en bit.
Polisen stoppade ekipaget med synpunkter på hur släpet var lastat. Mannen fick blåsa i polisens sållningsinstrument som gav utslag. Detsamma hände på polisstationen lite senare. Alkoholkoncentrationen i utandningsluften uppgick då till 0,86 milligram per liter vilket, enligt domen, motsvarar 1,72 promille i blodet.

Mannen nekar till att ha kört berusad. Han hade druckit en del kvällen före, men inte så att han kände sig särskilt berusad, menar han.
Under den här dagen hade han inte druckit alls. Däremot hade han innan han åkte från butiken tvättat händerna med handsprit och sköljt munnen med munskölj, vilket har blivit en vana under pandemin. Det menar 60-åringen är förklaringen till varför han blåste positivt.
Men Falu tingsrätt köper inte den förklaringen. Ledamöterna menar att eftersom det gått mellan 15 och 20 minuter mellan de två utandningsproven så kan inte det senaste provet ha påverkats av munskölj eller handsprit.
De dömer mannen till en månads fängelse för grovt rattfylleri. Han ska också betala 800 kronor till brottsofferfonden och 4 363 kronor för sina advokatkostnader.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS