Ali Habibpoor och hustrun Leila Khoshtarash tipsar om Kopparhattens initiativ “Mathjälpen”, vilket presenteras i flertalet olika varianter. “Hemhjälpen”, “Helgpåsen” samt “Innesittarlunch” är olika utformningar i en strävan att pandemitrygga tillgång till restaurangkrubb också när tiderna är annorlunda.
Foto: Sonny Jonasson

Kopparhatten lyfter “Mathjälpen”: “Vill hjälpa äldre och de som jobbar hemifrån”

FALUN Pandemin har på många håll resulterat i värmande kall på tal om mat. Anrika Kopparhatten är ett lokalt omhuldat hak som nu lagar och levererar krubb på en fond av medkänsla.

Restaurangens primus motorer, Ali Habibpoor och hustrun Leila Khoshtarash, ger inblick i deras satsning på konceptet “Mathjälpen”.
– Det innebär väldigt mycket hårt arbete, men vi vill göra det lättare för äldre människor och de som jobbar hemifrån under pandemin, säger Ali.

Mellan raderna anas passion för såväl den kulinariska yrkesgärningen som en vilja att hjälpa där hjälp kan behövas.
Engagemanget som därav nu investeras i ett smakfullt upplägg har av Ali och Leila fått namnet “Mathjälpen”, vilket presenteras i flertalet olika varianter.
Enstaka beställningar av matlådor flankeras av abonnemangserbjudanden.
Mathjälpens olika format bär tilltalen “Hemhjälpen”, “Helgpåsen” samt “Innesittarlunch”, och dessa bokas via restaurangens webb eller via telefonkontakt med Ali och Leila.

Ali framhåller att belöningen detta nytänk innebär vida överskrider insatsen.
– Det innebär väldigt mycket hårt arbete, men vi vill göra det lättare för äldre människor, de som vabbar och de som jobbar hemifrån under pandemin. Tecknar man abonnemang fixar vi också gratis hemleverans, informerar han och liknar strukturen vid ett slags hemtjänst inom mat och service.
Ali utvecklar den välmenande strategin som flerdimensionell. På samma gång man erbjuder restaurangmat till ett pris som enligt uppgift hålls nere i stramast möjliga mån, häller man tack vare “Mathjälpen” också bränsle i företagstanken som säkrar fortsatt bra styrfart på Kopparhattens ruljangs.
– Vi vill att folk ska ha råd och möjlighet att äta gott också i en pandemi, och försöker hjälpa till med det på vårt vis.
– Det är självklart också ett positivt sätt för oss att kunna hålla i gång vår verksamhet, så vi förhoppningsvis inte ska behöva permittera eller varsla personal, inflikar Ali.

Den för många nu tämligen prövande tid som präglar såväl företagande som samhällsinstitutioner är väl begrundad av Ali Habibpoor.
Hans metod att hantera det som varit och vad som nu är, när också en önskan att stärka upp för tider som komma skall.
– Trots många lunchgäster valde vi redan tidigt vid pandemins utbrott att stänga denna del av verksamheten av hälsoskäl. Och nu satsar vi bland annat på “Mathjälpen”. Man får vara kreativ och anpassa sig efter omständigheterna, säger Ali.

Och ger insyn i en för honom viktig aspekt av att driva restaurang.
– Att inom branschen jobba för en miljömässigt god utveckling är betydelsefullt för mig. Därför är vi medlemmar i nätverket Hållbara Restauranger och i januari kommer vi att som första restaurang i Falun certifieras som KRAV-märkt, berättar han.
– Det är något jag gärna ser att fler blir, det vore bara positivt. För egen del vill jag dock vara tidigt ut med saker jag brinner för, jag vill att det ska kännas bra i mitt inre när jag går till jobbet.

Ali avrundar med en betraktelse över såväl egna förehavanden som nu härskande förutsättningar i ett ansträngt pandemiläge.
– Vi får alla göra det vi kan för att hantera det här. Sköta om varandra. Förhoppningsvis stundar bättre, ljusare tider framöver.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS