ANNONS

Mats Mårtensson, HR-samordnare, och Åke Hedblom, vd, kan glädjas åt företagets utveckling där monteringen av hörselskydd har ökat från 3 000 par per vecka till 12 000 par. Adam Svedberg och Andreas Karlsson är i färd med att montera hörselskydd till hjälmar.
Foto: Mikael Eriksson

Koopus Sveriges näst bästa kooperativ

HEDEMORA. Sveriges näst bästa kooperativ finns i Hedemora. Det är Koopus. De lyckades ta sig till finalen i Coompanions tävling Årets Kooperativ i Sverige och slutade tvåa.

Det hela började i en källarlokal. När produktionen startade 2015 hade Koopus sju personer sysselsatta med att montera hörselskydd. Då monterades 3000 par hörselskydd per vecka, idag handlar det om runt 12 000 par hörselskydd per vecka plus att 2500 hjälmar packas per månad.
– Vi monterar knappt en halvmiljon skydd om året, det har blivit en industri idag, säger Åke Hedblom.

Dessutom har en del nya verksamheter kommit till. Under våren 2017 köptes från ett dödsbo, gravyrmaskiner med tillhörande utrustning in. Det gör att man idag kan erbjuda graverade skyltar av plast och metall.
– Vi har döpt rummet med gravyrutrustning till Henning efter personen som ägde det tidigare, säger Bengt Fredriksson.
Han har fått ansvaret att sköta utrustningen och att lära sig den.
– Det var helt nytt för mig, säger han.

Hittills så har Koopus valt att inte marknadsföra den tjänsten så hårt, då Bengt under en period lärt sig hantera gravyrmaskinerna. Men redan nu har bland annat Svenska kyrkan i Hedemora köpt namnskyltar. Och förhoppningen är att fler ska höra av sig och beställa skyltar.

En annan satsning är en textilavdelning. Bland annat så har Koopus tecknat avtal med Insjöföretaget Terrible Twins att sy hjärtan i linnetyg, som sedan ska fyllas med väldoftande lavendel.

Företaget har 23 anställda på ungefär 16 heltidstjänster. Dessutom finns lite drygt 20 personer som har arbetspraktik hos Koopus, det gör att arbetsstyrkan växt från 7 till runt 50 på bara några år. De skulle kunna ta emot fler men har svårt att hitta lämpliga personer då de flesta idag är i arbete.

Flertalet av de som har arbetspraktik hos Koopus kommer via Arbetsförmedlingen.
– Alla som arbetar hos oss har en orsak till att de inte hittar en anställning på den reguljära arbetsmarknaden, säger Mats Mårtensson, HR-samordnare hos Koopus.
Det som personerna har gemensamt är att de av olika anledningar varit borta länge från arbetsmarknaden och behöver hjälp och stöd för att komma tillbaka.
– Hos oss ska man arbeta 100 procent av sin egen förmåga så man orkar ha ett liv efter jobbet, säger Mats Mårtensson.

Det handlar om att ge människor som varit borta länge från arbetsmarknaden en möjlighet att komma tillbaka in i arbetslivet, att låta dem växa i sin egen takt.
– Vår devis är att Koopus är ett riktigt företag med riktiga jobb för viktiga människor, säger Åke Hedblom.Allt dokumenteras och gås igenom tillsammans med representanter för Arbetsförmedlingen och personen själv.

I våras tog Koopus hem titeln Årets Kooperativ i Dalarna, vilket kvalificerade dem till Sverigefinalen som avgjordes i början av november på Lidingö. Sammanlagt var det fyra kooperativ som tävlade om titeln Sveriges bästa kooperativ. Åke Hedblom säger att det var Tvärålunds byaförening från Umeå som tog hem vinsten och att Koopus fick dela andra platsen med Stora Coop från Karlshamn och Backatorpsskolan från Hisings Backa.

Men han gläds åt att de tog sig finalen och ser det som en seger.
Nu finns planer på att sprida Koopus över hela Sverige. Med stöd från innovationsmyndigheten Vinnova utvecklas ett franchise-koncept, Åke Hedblom säger att man har en intressent som vill vara med och starta ytterligare ett Koopus till att börja med.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 48 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS