ANNONS

Johanna Nybelius, Ann-Sofie Rexefjord och Tom Larsson från Nätverket Cosplay Dalarna.
Foto: Rebecca Linder

Konvent samlade spelsugna

AVESTA. Sista helgen i oktober arrangerades Avesta Con för andra året. Ett konvent med fokus på e-sport, cosplay, lajv och rollspel.

I dagarna tre puttrade Verket av allt från dataspelande till dräktsömnad, brädspel och levande rollspel. I år arrangerades DM i Cosplay i samband med konventet vilket hade lockat ganska många som sysslar med Cosplay från olika håll i länet.
– Vi hade ett tiotal deltagare i tävlingen. Besökarantalet för i år är ännu inte helt bekräftade men ett snabbt överslag är att vi hade något färre besökare än förra året, cirka 200 personer, säger Moa Hedström Waldén.

Nätverket Cosplay Dalarna var på plats under hela helgen för att visa upp vad det är de sysslar med. Cosplay är en japansk form av performance eller maskerad. Deltagarna klär ut sig i dräkter och accessoarer för att föreställa en specifik figur eller idé. Man syr och bygger ihop dräkterna och accessoarerna själv och mycket fokus ligger just på hantverket och att få det så likt filmen, serien eller figuren som möjligt.
– Vi har en Facebookgrupp med några tusen medlemmar i och sen är vi också ett gäng som träffas i Falun varje tisdag där vi pysslar och syr tillsammans, berättar Johanna Nybelius som är Star Wars-fan i grunden och det var på den vägen som hon kom in på Cosplay.

Joachim Kåks, från Rättvik, Isak Siltala och Emil Siltala från Avesta passade på att besöka spelkonventet i Verket.

Hon har dock alltid varit kreativ och tyckt om att skapa med händerna och när hon skulle på bal i sin ungdom valde hon att sy en Empireklänning själv i äkta Austen-anda.
– När man skapar Cosplay ligger fokus på att det ska se bra ut, sen vilket material man använder sig av är inte så noga, säger Johanna Nybelius.
Ann-Sofie Rexefjord började med Cosplay för ungefär ett år sedan. Hon brukar lana tillsammans med sina barn och när de besökte Arcon, stort spelkonvent i Stockholm, kom hon i kontakt med Cosplay.

– Det är något fascinerande med att kunna byta skepnad, säger Anne-Sofie som brukar inta rollen som Tintin och hennes nuvarande projekt är Gimli i Sagan om ringen. Hon har arbetat med karaktären i ett år nu och tror att hon kommer jobba vidare med den även framöver.
– Man kommer hela tiden på nya saker att göra och bygga på med. Tyvärr är ju de häftigaste dräkterna sällan bekväma, säger Ann-Sofie Rexefjord.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 45 2018. 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS