ANNONS

Lisa Hallin och Marianne Forngren håller liv i sina konstkurser med digital hjälp.
Foto: John Leander

Konstkurserna överlever med digital kreativitet

Coronapandemin såg ut att stänga ner Marianne Forngren och Lisa Hallins konstkurser i By och Sala. Men Mariannes barnbarn hittade en digital lösning som räddat kurserna.

Hur gör man när en pandemi slår till och ingen längre kan komma till lokalerna där man har hållit kurser i tio års tid?
Man tar det över internet.
Men om man är äldre då och inte har bra koll på den digitala världen och dessutom har kurser i konstnärligt måleri?
Så var läget för Marianne Forngren i By och för Lisa Hallin i Sala. De hade sina kurser i olja och akvarellmålning och plötsligt kunde ingen komma.
Och inte hade de ens tänkt på en digital lösning. Inte förrän Marianne Fornstens råkade prata med sitt barnbarn Adam Forngren om kurserna.
– Ja, vi satt här och pratade och så sa han ”Ni får ta det digitalt”, berättar Marianne Forngren.

Det var uppenbart att det var rätt barnbarn hon hade pratat med. Adam studerar data med inriktning mot programmering och design och har dessutom ett visst hum hur konst fungerar. Tillsammans med en kompis fixade han ett användarvänligt digitalt onlineredskap och vips så var Marianne och Lisa igång igen med sina kurser.
– Jag var skeptisk först. Någon tekniker är jag inte. Jag bra på att måla, säger Marianne.
Men skepsisen försvann snabbt när de digitala kurserna väl kom igång och de fungerar bra.
– Vi träffas på ett digitalt möte. Vi har lite teori först. Sen får de måla i en och en halv timme. Därefter kopplar vi upp oss igen så vi kan se på vad de har gjort.

Det låter som en vanlig konstkurs, som alltså gått att genomföra digitalt även när kursledare och deltagare inte är unga och avgjort digitala. Det har dessutom varit populärt och ser ut att ha en framtid enligt Marianne.
– Innan vi har hunnit sagt någonting om att fortsätta med det här så har vi fått frågor om det och det finns ju fördelar. Man slipper släpa grejer och man slipper resa långt. Det är klart att det är kul att träffas också men det är inte alltid det går och då kan man göra så här.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS