ANNONS

Några av de deltagande konstnärerna samlade hemma hos Kristina “KAM” Alexandersson Malmbergs ateljé i Solvarbo, från vänster KAM, Livia Thors, Iréne Reenberg och Klara Tägt. Sittande på golvet Malin Östberg med dottern Margit.
Foto: Mikael Eriksson

Konst Säterbygden runt under påsken

SÄTER. Nu är det åter dags för Konstrundan i Säterbygden. 31 mars och 1 april går den av stapeln. Lite drygt 25 konstnärer deltar i årets upplaga.

Under påskhelgen ges möjlighet till såväl lekamlig som sinnlig spisning i Sätertrakten. Detta då Konstspaning i Säterbygden ånyo bjuder in till en Konstrunda och det 31 mars och 1 april. Under dessa två dagar kommer ateljéer, verkstäder och utställningar runt om i bygden att hållas öppna. Dessutom hålls en samlingsutställning på Konstpaviljongen på Skönviksområdet.

Det är ett brett utbud bland det som finns att betrakta; smide, svepteknik, keramik, grafiskt tryck, glas och målningar för att nämna några tekniker som finns representerade.
– Det är en härlig blandning och en mångfald, säger Kristina Alexandersson Malmberg.
Lite drygt 25 konstnärer är det sammanlagt som deltar på ett eller annat vis, och intresset är stort, konstrundan brukar locka ett besökarantal på flera tusen personer.

Några av de som kommer att delta är förutom Kristina Alexandersson Malmberg eller KAM som hon kallar sig Klara Tägt, Iréne Reenberg, Livia Thors och Malin Östberg. De har samlats hemma hos KAM och hennes ateljé där de berättar lite om sitt skapande.
Malin Östberg är ny bekantskap på Konstrundan och kommer att visa sina alster hos Ateljé Y i Yttersättra. Sin egen ateljé har Malin i Borlänge, närmare bestämt i CTH-huset. Med sig till Konstrunda har hon tagit med bilder på människor, hon säger att det inte är direkta porträtt utan hon vill med sina bilder förmedla en historia runt den avbildade människan.

Livia Thors är även hon till vardags verksam i Borlänge, men kommer i samband med Konstrundan att finnas på plats i Stora Skedvi. Keramik såväl drejat som skulpterat kommer hon att visa. Och hon använder sig av en speciell teknik, raku-bränning som har sitt ursprung i Japan. Livia berättar att hon lägger de glaserade keramikföremålen i en tunna där de sedan värmas så att de blir glödande innan de plockas upp för att sedan läggas i halm eller sågspån för att svalna. I samband med detta så krackelerar glasyren och ett oregelbundet mönster skapas.

Iréne Reenberg finns på plats på Konstpaviljongen där hon kommer att visa sina bildvävar.
– Jag gör alltid föreställande konst, säger hon.
En som arbetar mer åt det abstrakta är Klara Tägt. Hon har sin ateljé ett stenkast bort från KAM i Solvarbo. Och mestadels är det akryl som hon målar med. KAM arbetar i likhet med Livia med rakubränning. Men hon målar och skulpterar också. Hon ser en vinst i att kunna byta mellan de olika teknikerna, att det ger energi till hennes skapande.

Utefter konstrundan finns även fler möjligheter att få sig något att äta eller fika då fler caféer kommer att finnas öppna.

Dock så tjuvstartar Konstrundan redan helgen innan påsk. Lördag 24 mars är det vernissage på samlingsutställningen i Konstpaviljongen på Skönvik. Där finns samtliga konstnärer representerade. I samband med vernissagen kommer Konstspaning i Säterbygdens ordförande Peter Flinck att hälsa välkommen och det blir även folkmusik av Hysta spelmanslag.

Arrangörer är Konstspaning i Säterbygden med stöd av Säters kommun och Studieförbundet Vuxenskolan.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 13 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS