Gagnefs kommun och Säters kommun gör gemensam sak och sluter ett avtal för medarbetarhälsa.
Foto: Dreamstime

Kommuner samarbetar om medarbetarhälsa: “Först i Sverige”

GAGNEF/SÄTER Gagnefs kommun och Säters kommun gör gemensam sak och sluter ett avtal för medarbetarhälsa. – Vi vågar pröva nya vägar, säger Hans Johansson (C).

De båda kommunerna vill fokusera på att främja och bidra till hälsa, i stället för att lägga mycket pengar på rehabiliteringsåtgärder.
– Vi är först ut i Sverige med att agera på detta proaktiva sätt för att förbättra hälsotalen bland medarbetarna i våra kommuner, säger Fredrik Jarl (C), kommunstyrelsens ordförande i Gagnef, i ett pressmeddelande.
– Vi vågar pröva nya vägar och vi ser fram emot att följa hur det vi nu går in i utvecklas. Förhoppningen är att detta på längre sikt bidrar till bättre folkhälsa, genom att vi går före och hittar sätt som gör att fler kan vara friska längre upp i åldrarna, säger Hans Johansson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen i Säter, i pressmeddelandet.

Den nya hälsoförsäkringen jämförs med friskvårdsbidrag som betalas ut mot uppvisande av kvitto på exempelvis medlemskap eller klippkort på träningsanläggning. “I de fallen är det svårt att veta om medarbetarna faktiskt använder sitt bidrag för sin hälsa. Med bonus som betalas ut i efterhand finns inte det problemet”, skriver kommunerna i pressmeddelandet.
– Friskare medarbetare är en vinst både för medarbetarna själva och för arbetsgivarna. Friska medarbetare har högre livskvalitet och är mer sällan sjuka. Det kallar vi en win-winsituation, säger Fredrik Jarl.
Kommunerna kommer dock att fortsätta med den traditionella företagshälsovården och den nya hälsoförsäkringen blir ett komplement till den.

Avtalet innehåller två olika spår:
Proaktiva insatser i form av personlig vägledning, vilket varje medarbetare kan använda upp till sex gånger per år. Detta är förebyggande insatser och kan exempelvis handla om vägledning kring yrkeslivet, kost, livsstil och vardagsplanering. Medarbetarna tar själva initiativet till att använda tjänsten.
Friskvårdsinsats med bonus. Genomförda aktiviteter som främjar hälsan registreras digitalt. Syftet är att motivera till hälsosamma beteendeförändringar vad gäller till exempel återhämtning, motion och kost. Medarbetare som registrerar aktiviteter och genomför hälsosamma aktiviteter premieras med friskvårdscheckar, upp till 1000 kronor per år.
Källa: Gagnefs och Säters kommuner

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Borlänge/Gagnef samt Hedemora/Säter) nr 9, 2020.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS