ANNONS

Hedemora kommun säljer stolparna längs vandringsleden i naturreservatet Stadssjön. “Det blir ett sätt att skapa engagemang”, säger kommunens landskapsstrateg Peter Sennblad.
Foto: Arkiv

Kommunen säljer stolpar till vandringsslingan

HEDEMORA. Svårt att hitta julklappar? Hedemora kommun tipsar nu om att det går att ge bort en stolpe i julklapp. Stolparna i fråga sitter på vandringsleden längs Stadssjön.

Stolparna kommer att prydas med namnskyltar till våren.
Till sommaren är det tänkt att arbetena med det kommunala naturreservatet Stadssjön ska vara klara så att området blir tillgängligt för allmänheten.
– Entrén ligger i närheten av Hamre återvinningscentral och vi har ett problem med bommen till återvinningscentralen, som kan göra att någon som ställt sin bil vid entrén sedan blir instängd när återvinningscentralen har stängt och bommen gått ner. Men nu har vi kommit överens om att bommen ska flyttas och därmed kan vi snart inviga naturreservatet, säger Peter Sennblad, landskapsstrateg på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Hedemora kommun.
Längs vandringsleden som går genom naturreservatet finns ett stängsel, då det finns betande kor i området. Stolparna till stängslet kan nu köpas av företag och allmänheten – exempelvis som julklapp.

– Vi har fått EU-stöd för projektet men måste ha tio procent privat finansiering. Därför vill vi försöka sälja stolparna, där köparen får välja namnet som ska stå på stolpen. Vi har gått ut till flera företag med information om detta men vill gärna att även privatpersoner nappar, berättar Peter Sennblad.
Han jämför tillvägagångssättet med Långbryggan i Rättvik, där allmänheten kunnat köpa brädor med sitt namn på.
– Det blir ju ett sätt att skapa engagemang och få folk att bli mer delaktiga, säger Peter Sennblad.
Kommunen har inte marknadsfört naturreservatet så mycket ännu, med tanke på problematiken med bommen.
– Men det kommer vi att kunna börja göra snart. Detta blir ett väldigt tillgängligt naturreservat, ett lågsko-reservat kan man säga, som ligger väldigt nära centrum. Vi har även tillgänglighetsanpassat slingan för personer med rörelsehinder, säger Peter Sennblad.
Fotnot: Information kring hur man går tillväga för att köpa en stolpe finns på www.hedemora.se.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Hedemora/Säter v51

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS