ANNONS

Den här bryggan vid Skönviksstrand har rört upp känslor.
Foto: Karin Diffner

Kommunen om bryggan: “Tror det kommer lösa sig”

SÄTER. Detaljplanen tillåter en brygga nedanför Skönviksstrand. Men det krävs förmodligen ändå tillstånd att bygga en. Och privat-skylt är inte tillåten. – Om det är vad som krävs så tar vi bort den. Det finns inget egenvärde i att strida om en skylt, säger Lars Sundberg som är ordförande i Skönviksstrands samfällighetsförening.

Förra veckan skrev vi om en Säterbo som var upprörd över en brygga vid Skönviksstrand. Hon vände sig framför allt mot en skylt som det stod “privat brygga” på.
Nu har flera personer hört av sig till tidningen och menar att samfällighetsföreningen visst har rätt att ha en brygga nedanför sina hus vid Ljusterns strand.

I Säters kommuns eget prospekt inför försäljningen av tomterna står också att de boende ska ha möjlighet att bygga en brygga 100 meter från området.
“Med varje tomt följer en andel i en samfällighetsförening som ska äga och förvalta en brygga för småbåtar”, står det bland annat.
– Vi har gjort enligt uppgörelsen. Eftersom vi har haft en anvisad plats så har vi inte haft en tanke på att det krävs bygglov, säger Lars Sundberg i samfällighetsföreningen.
– Om kommunen upplåter mark för oss andelsägare att ha båtar på så måste de ju informera om att vi ändå måste söka tillstånd, fortsätter han.

I somras gjordes bryggan helt färdig och en skylt med texten “Skönviksstrands samfällighetsförening” sattes upp. Efter ett tag uppstod problem med ett gäng ungdomar som kastade lera på varandra, bryggan och båtarna.
– Det bor många barnfamiljer i området och det blev så att de inte kände sig trygga på bryggan. Och då har man ju tappat hela konceptet om vi som bor där inte ska kunna eller våga vara på bryggan, säger Lars Sundberg.
Då sattes skylten med texten “privat” upp och med en hänvisning till en annan brygga ett hundratal meter bort.

Nu har Andréas Mossberg som är samhällsbyggnadschef i Säter varit på plats och konstaterat att bryggan ligger inom det område som detaljplanen medger.
– Initialt är min bedömning att den är så pass stor att det behövs ett bygglov, säger han.
Varför har kommunen inte informerat om det?
– Det är svårt att säga exakt vad som hände, men om det är något som blivit fel får vi försöka rätta till det och lära av historien.
– Det är alltid viktigt att föra en dialog med bygglovsmyndigheten om man känner sig osäker på om planerade åtgärder kräver lov eller inte, betonar han.
Mossberg har också kontaktat föreningen och planerar som nästa steg att boka ett möte.
– Vi har haft en bra dialog och jag tror att det kommer att lösa sig.
Privat-skylten är i alla händelser inte tillåten.
– Nej, det är kommunens mark och alla ska kunna gå på bryggan, men det har ordföranden lovat att rätta till, säger Andréas Mossberg.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS