ANNONS

“Jag tycker det är väldigt dåligt skött av Migrationsverket”, säger Stefan Norberg (S), kommunalråd i Hedemora.
Foto: John Leander/Arkiv

Kommunen markerade mot beslutet: “Väldigt dåligt skött”

HEDEMORA Hedemora kommun reagerade kraftigt mot Migrationsverkets beslut att flytta sin asylverksamhet från Dalarna. “Förslagets plan är stötande”, skrev kommunalrådet Stefan Norberg (S) till Migrationsverket.

I december 2020, när planerna om att Migrationsverket ville avveckla sin verksamhet i Dalarna blev kända, lämnade kommunalrådet Stefan Norberg en skrivelse till Migrationsverket.

I skrivelsen påpekas det även att Hedemora, vid tillfället, hade drygt 270 asylsökande boende i kommunens lägenheter, varav omkring 140 barn som var inskrivna i kommunens skolor.
Kommunen var kritisk till att beskedet kom i december, då budgeten för 2021 redan hade fastställts. “Det framgår nu att cirka 70 procent av de asylsökande har avvisningsbeslut och ska utvisas. Varför ska de då förflyttas?” skriver Stefan Norberg i skrivelsen där han även nämner att “de personer som i dag har funnit en trygghet i boendet i Hedemora ska ryckas upp och flyttas till annan ort innan de slutlige kan utvisas från landet. Risken är uppenbar att personer i stället för att flytta till annan ort väljer att gå under jorden. Förslagets plan är stötande och sker med en sådan framfart att kommunen inte har en chans att göra omställningar i sin verksamhet”.

Han påpekar även att kommunens statliga intäkter minskar med omkring 15 miljoner kronor för skolan och cirka fyra miljoner kronor för bostadsbolaget Hedemorabostäder.
“Kommunens svar blir därefter att beslutet inte kan genomdrivas. Om så ändå sker måste staten kompensera kommunen med ett extra bidrag i storleksordningen 20 miljoner kronor för 2021”, skrev Norberg i sin skrivelse.

I april, fyra månader senare, ligger Migrationsverkets beslut kvar och de asylsökande har börjat flyttas till andra kommuner.
– Jag har egentligen inte så mycket mer att tillägga än att jag tycker det är väldigt dåligt skött av Migrationsverket, säger Stefan Norberg till Annonsbladet.

Läs även: Asylsökande lämnar Hedemora – kritik från Röda Korset: “Detta är inte humant”

Läs även: Migrationsverket svarar: “Naturligt att lokala närvaron krymper”

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nummer 18, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS