ANNONS

Google har sökt miljötillstånd för att bygga serverhallar utanför Horndal. Tech-jätten har ännu inte fattat något investeringsbeslut men om det sker så vill Avesta kommun vara väl förberedd. Närmast: kommundirektören Anders Friberg.
Foto: Pär Sönnert

Kommunen är förberedd inför Googles etablering

AVESTA z Google har sökt miljötillstånd för att bygga serverhallar utanför Horndal. Inget investeringsbeslut har fattats men om det sker så vill Avesta kommun vara väl förberedd.

I början av året kom beskedet att teknikjätten Google ansökt om miljötillstånd för att bygga ett datacenter med plats till upp till fem serverhallar utanför Horndal i Avesta kommun.
– Google kommer inte att ta något investeringsbeslut innan de har fått alla tillstånd. Om de investerar i en anläggning i Horndal så kommer det att skapas en stor arbetsplats där och då vill vi vara förberedda. Detta kan påverka både Horndal och hela Avesta kommun, säger kommunalrådet Lars Isacsson (S).

Enligt kommundirektören Anders Friberg är detta ett prioriterat område för kommunen.
– Vi har ett par grupper som jobbar med olika områden, bland annat boenden, kommunikationer och samhällstjänster. Vi har en hög beredskap som kommer att intensifieras framöver. Det är lite som på cirkus, det gäller att vi är bra på att kratta manegen, säger han.
Kommunen har gjort en inventering för att se över hur det ser ut med lediga tomter och annan mark i Horndal med omnejd.
– Det kommer att krävas ganska mycket mark om det ska byggas tillfälliga bostäder för byggarna. Det finns mark för det. Sedan har vi tittat på var vi kan planlägga nya bostadsområden. Det finns attraktiva lägen för boenden utanför Horndal, säger planingenjören Peter Granqvist.

När de första kontakterna togs mellan Google och Avesta kommun för fem år sedan var industrimarken i Horndal billigast i kommunen.
– Då kostade den fem kronor/kvadratmeter. I dag är priset 200 kronor per kvadratmeter, vilket är dyrast i kommunen, så intresset för Horndal är lite större i dag, säger Lars Isacsson.
Kommunen vill även skapa möjlighet för ytterligare etableringar i Horndal med omnejd. Därför ska en detaljplan för ett markområde, i anslutning till Googles mark, tas fram. Detaljplanen ska möjliggöra ytterligare etableringar i Horndal.
– Det handlar om 69 hektar industrimark, säger Peter Granqvist.

Framöver ska kommunen göra ett besök i Hamina i Finland, där Google byggt en liknande anläggning som planeras i Avesta.
– Där var ett 50-tal lokala företag med och byggde. Vi vill att bygget ska komma kommunen till nytta, inte att det bara ska bli en stor husvagnscamping ute i skogen under byggtiden, säger Lars Isacsson.

Har det hänt tidigare att Google har sökt tillstånden och sedan inte beslutat att investera?
– Inte vad vi känner till, säger Lars Isacsson.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 6, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS