ANNONS

Visit Dalarna, där Jonas Rosén (till vänster) är vd, får stark kritik från Kommunbygderådet Hedemora angående beslutet om att avveckla de 13 fysiska turistbyråerna i Dalarna. Erik Nilses (till höger) är ordförande i Kommunbygderådet Hedemora.
Foto: Pär Sönnert/Privat

Kommunbygderådet kritiserar nedläggningen av turistbyråerna

HEDEMORA/DALARNA Kommunbygderådet Hedemora reagerar starkt på Visit Dalarnas beslut om att avveckla de 13 fysiska turistbyråerna i Dalarna.

För ett par veckor sedan kom beskedet från Visit Dalarna att samtliga fysiska turistbyråer i Dalarna ska avvecklas under 2020 och att 19 anställda varslas om uppsägning.

De 13 turistbyråerna, från Avesta i söder till Idre i norr, kommer att ersättas av ett 50-tal så kallade Info Points på vissa turistmål, som lockar många turister. Två kontaktcenter kommer att upprättas i länet, det ena i Falun och det andra i Rättvik.

Många har reagerat på beskedet, bland annat Kommunbygderådet Hedemora där Erik Nilses är ordförande.
– Det är lätt att gripas av förundran. Det finns utländska turister, svenska turister och lokala turister. Vilka turister vill Visit Dalarna ha? Vill man ha svenska turister eller inte? undrar han.

Erik Nilses reagerar på att Visit Dalarna förklarat nedläggningen med att de flesta bokningarna via Visit Dalarna görs via Internet.
– Siffror säger inget om kvalitet bara kvantitet. Vilka är besökarna som vänder sig till turistbyråerna? En del av besökarna har inte någon egen dator, de har kanske inte använt en dator i sitt liv. Ofta är de äldre, en del av dem är pensionärer. De går inte in på nätet för att söka information. De vill ha hjälp med att boka evenemang och kanske köpa biljetter, säger Erik Nilses.

Han lyfter även fram möjligheten att besöka en turistbyrå för att köpa en present, hämta en karta eller få lite lokalkännedom.
– Den informationen finns inte på nätet. Personalen på turistbyrån har ofta god kunskap om området, människor i trakten och alternativa besöksmål. De besökare som upplevt de stora sevärdheterna vill ofta veta om det finns något mer att uppleva. Finns det inget mer, då har vi tappat dem, säger han.

Läs även: Visit Dalarna svarar på kritiken

Dessutom anser han och Kommunbygderådet att många mindre företag och arrangörer upplever att deras arrangemang är svåra att hitta på Visit Dalarnas hemsida.
– Det är inte alla turister som vill trängas i stora folksamlingar. En del söker turism i det lilla formatet. Besök i skog och mark, utflykter i liten grupp eller vandringar av olika slag. Det är här de små företagen och aktörerna finns. Alternativen till de stora besöksmålen. De som inte syns på Visit Dalarnas hemsida, säger Erik Nilses.

Han fortsätter:
– Att stänga turistbyråerna är att kasta ut barnet med badvattnet. Det beslutet kommer att utarma turismen i Dalarna och att göra länet mindre intressant för besökarna. Det kommer också att ge ett smalare utbud med färre attraktioner, säger Erik Nilses.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter samt Avesta/Norberg) nr 13, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS