ANNONS

“Det är ett tufft slag mot hela Borlänge”, säger kommunalrådet Jan Bohman.
Foto: Veronica Rigtorp

Kommunalrådet: “Det är ett tufft slag mot Borlänge”

BORLÄNGE. Även för Borlänges politiska ledning kom KP-beskedet som en otrevlig överraskning. – Vi visste att det fanns ett hot, men att det var så allvarligt hade jag inte trott, säger kommunalrådet Jan Bohman (S).

Stora Ensos planer på att lägga ner all verksamhet på pappersbruket i Kvarnsveden drabbar fler än de 440 anställda menar Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge.
– Förutom alla de anställda, så handlar det om ett antal underleverantörer och andra som på olika sätt är beroende av KP. Dessutom drabbas de anställdas familjer och barn av att föräldrarna nu får en klump i magen.
Vad betyder det för Borlänge?
– Det är ett tufft slag för hela orten. På kort sikt får vi försöka stötta de anställda i den oro som de har nu. Och på lång sikt ska vi jobba för och tro på att vi ska klara den här omställningen också.
Hur då?
– Jag hoppas att KP, Stora Enso och ägarfamiljen Wallenberg tar sitt ansvar att se till att vi får någon form av ersättningsindustri, så att det kan bli någon bra verksamhet där i framtiden.
Vad skulle det kunna vara?
– Det kan vara väldigt mycket. KP har stora, häftiga lokaler med tillgång till mycket ström och bra infrastruktur både när det gäller vägar och järnväg. Det kan bli datahallar, sådan textilåtervinning som var på gång tidigare eller vad som helst. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad det skulle kunna bli, säger Bohman.
En enig kommunstyrelse beslutade några timmar efter beskedet att skapa en organisation för att verka för omställningar och nyinvesteringar när det gäller pappersbruket.
– Nu ska vi titta brett och använda alla våra nätverk till att se vad vi kan göra tillsammans, säger Jan Bohman.

 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS