ANNONS

Birgitta Hellström, KBT-samtalsterapeut på Koppardalens vårdcentral och möter många med stressrelaterade problem.
Foto: Rebecca Linder

Kom tillrätta med din stress

AVESTA. Längre tid av stress kan leda till psykisk ohälsa, utmattning och sjukskrivning.

Utmattning är den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivning i Sverige och statistik från WHO visar även att stressrelaterad ohälsa är vanligaste orsaken till sjukskrivning i hela Europa.
– Vi kan tåla ganska mycket stress, om vi har tid för återhämtning. Hur vi får återhämtning är väldigt olika från person till person, säger Birgitta Hellström, KBT-samtalsterapeut.
Hon arbetar på Vårdcentral Koppardalen och möter många som har stressrelaterade problem.

Första steget är alltid att försöka kartlägga vad stressen beror på.
– Det kan vara jobbet, relationen man lever i hemma eller annan problematik hemma, kanske ensamhet, säger Birgitta Hellström.
Oavsett vad man har för stress så måste man först se så att de tre grundläggande sakerna fungerar. Det handlar om mat, motion och sömn.
– Vi är vanedjur och mår bra av rutiner, framhåller Birgitta.
Äter man inte mat regelbundet utan bara stoppar i sig något ibland för att man måste, eller anser sig inte ha tid att äta så ringer varningsklockorna. Detsamma gäller för fasta sovrutiner och att man får in någon form av fysisk aktivitet regelbundet.

– När vi utsätter kroppen för pulshöjande aktivitet så stiger mängden kortisol drastiskt, som om kroppen är jättestressad. Men efter passet så sjunker mängden och kortisolnivån blir istället lägre mot innan vi tränade, säger Birgitta Hellström.
Detta är alltså ett sätt att hålla stresshormonerna nere. Sköter man dessa tre saker till punkt och pricka men ändå mår dåligt av stress får man gå till botten med orsaken eller orsakerna.
– Mycket handlar om vad man vill att livet ska innehålla. Man får titta på vad man är nöjd med och vad man saknar samt vad man kan göra för att få till en förändring. En del kanske behöver byta jobb medan andra behöver se över sin relation hemma, säger Birgitta Hellström.

Det är också bra att ta sig tid att göra roliga saker. Det minskar risken för att man ska må dåligt av stress. När man är stressad är det därför bra att ändå försöka ta en paus för att träffa kompisar, träna, lyssna på musik, gå på bio, fika, spela spel eller göra något annat man gillar. Det finns också metoder och övningar så att man kan träna på att stressa mindre och varva ner, till exempel andningsövningar, meditation och yoga.
– Väldigt mycket handlar om inställning och attityd och man kan påverka oerhört mycket själv kring sitt eget mående, framhåller Birgitta Hellström.

Tecken på negativ stress
* Sover dåligt eller känner sig trött fast man har sovit
* Ofta får huvudvärk eller ont i magen
* Spänner sig och får ont i nacken eller axlarna
* Får hjärtklappning
* Känner sig nere och inte har lust att göra saker som man i vanliga fall tycker om att göra
* Känner sig likgiltig eller ointresserad av det som händer omkring en
* Lätt blir irriterad och arg
* Har svårare att koncentrera sig och glömmer bort saker
* Känner sig rastlös och har svårt att ta det lugnt.

Publicerad i Annonsbladet vecka 49 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS