ANNONS

Till träffen hade DACA:s grundare och Sverige president Tomas “Dansken” Mathiesen kommit liksom MID distrikts president Jimmy “Badboj” Fahlin. I mitten Anna-Marina Lewicki.
Foto: Veronica Rigtorp

Knuttar som backar upp knattar

Drivers Against Child Abuse, DACA, hade årets sommarfest för hela organisationen i Fredriksberg. Det manifesterades med ett 50-tal fordon som åkte i mc-kortege.

Sommarträffen är ett återkommande evenemang och i år var det region Mid som hade ansvaret. Anna-Marina Lewicki som har sina rötter i Dalarna knöt kontakten med Säfsen och lyckades få fram ett fint sammarbete så de kunde lägga årets Sommarfest på Säfsen.
Hon har stöttat organisationen sedan den startade. Sommaren 2019 bestämde hon sig för att bli medlem fullt ut.

Anna-Marina hade varit med och jobbat som volontär vid organisationens stora evenemang Barnens dag i Grythyttan och där sett lyckan det skänkt alla barn. Ett evenemang som var helt kostnadsfritt för barnen. Senare på kvällen var det livband (DACA medlemmar) som spelade med gästartisten Uno Svenningsson på Cornelis.
– När vi sätter på oss västarna ser barnen att vi är barnförsvarare, säger hon med ett stort leende.
Hon vill verka för barns bästa och genom organisationen DACA får hon möjlighet att göra precis detta. Organisationen har som vision och mål att långsiktigt hjälpa och stötta barn och ungdomar som varit eller är utsatta på flera plan.

Medlemmarna i organisationen åker motorcykel, amerikanare eller Hot Rod-fordon.
Anna-Marina kör motorcykel, sökte in som medåkare. Men i somras köpte hon sin en egen hoj.
Till träffen hade en av DACA:s tio grundare och Sverige president Tomas “Dansken” Mathiesen kommit liksom Mid distrikts president Jimmy “Badboj” Fahlin, som berättade om motorföreningens syfte.
Drivers Against Child Abuse, DACA, är en rikstäckande motorförening och har som huvudsaklig uppgift att hjälpa utsatta barn och ungdomar, samt i vissa speciella fall även ensamstående vårdnadshavare som har det svårt ekonomiskt och det påverkar barnens möjligheter i familjen.

Förfrågningarna kan röra allt från mobbing till övergrepp, fysiskt som psykiskt, och även sexuella övergrepp.
– När en förfrågan kommer in till föreningen går den till team 1 som jobbar över hela landet.
– Team 1 lämnar efter bedömning vidare till distriktspresidenten som åker tillsammans med faddrar och besöker barnet. Någon träffar barnet, en annan föräldrarna, förklarar Tomas “Dansken” Mathiesen.
Och utvecklar:
– Jag vill påpeka att det alltid utgår från barnets perspektiv. Grundarbetet är att stötta barnen till att växa upp till trygga vuxna. För många blir det en lång vänskap, och finns behov kan detta fortgå fram till 18 års ålder, säger han.

Alla medlemmar är kontrollerade via belastningsregistret hos polisen.
Innan någon får ta steget till fullvärdig medlem måste man genomgå en tid som ”prospect” med en fadder.
Tiden kan variera beroende på person, region eller speciella färdigheter. Normalt blir ingen fullvärdig medlem inom minst sex månader, ofta längre.
DACA har ett team av specialister, TEAM 1, som vid en ansökan tar hand om ärendet.
Team 1 analyserar behovet, riktar föreningens interna insatser och försöker i förekommande fall, då föreningen inte har möjlighet att hjälpa till, slussa behövande till rätt extern instans eller organisation.
– Det är alltid mycket viktigt att påpeka att medlemmar i DACA. inte bär väst för något annat skäl än att visa att vi finns till för de som har det tufft och behöver stöd, påpekar Jimmy “Badboj” Fahlin.
Organisation är för den som verkligen vill göra skillnad för utsatta barn.

Man bygger sin verksamhet på liknande koncept som en del andra internationellt ansedda klubbar.
Den styrs genom en central styrelse, men är uppdelad regionvis i landet, med ansvariga i varje region.
DACA arbetar enligt FN:s Barnkonvention.
✔️ Barn är varje människa under 18 år
✔️ Alla barn har samma rättigheter och lika värde
✔️ Barnets bästa ska komma i främsta rummet
✔️ Alla barn har rätt att skyddas mot fysiskt och psykiskt våld
✔️ Barnets rätt att skyddas mot alla former av sexuella övergrepp, prostitution och pornografi.
DACA ser gärna fler kvinnliga medlemsansökningar.
Ansökan om hjälp: Alla ansökningar till DACA skall ske genom formulär som går att hitta på föreningens hemsida www.daca.nu

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS