ANNONS

Falu SPF i lila och Klotskallarna i vitt och rosa.
Foto: Veronica Rigtorp

Klotligan lockar pensionärer

BORLÄNGE. Bouleentusiaster från stora delar av Dalarna trotsar väder och vind för att delta i Klotligan som spelas i Klotskallarnas hall i Romme på måndagar.

Det är minus 23 grader och snö upp till knäna, men det bekommer inte bouleintresserade. Inget stoppar dom.
– Det här ställer dom inte in, det skulle vara om inlandsisen kom då, skojar Ove Eriksson, sekreterare i Klotskallarna.

Bouleklubben Klotskallarna har en större tävling i boule varje måndag som heter Klotligan. Det är 48 stycken tremannalag som är uppdelade i fyra grupper om tolv lag i varje. Det är 24 lag som spelar varje måndag.
Deltagare och supportrar har tagit över borden i kafeterian. När mätdomare Gösta Gunderson visslar till samling, kommer alla. Vi de första tävlingarna brukar han gå igenom reglerna, men inte denna gång.

– En del har inte spelat så mycket så jag brukar gå runt lite och påminna om reglerna, säger Gösta Gunderson.
Han påminner vid start att alla ska så fort deras match är klarspelad gå till tävlingsdomare Kjell Karlsson och meddela resultatet så det flyter på så smidigt som möjligt under de fyra timmar tävlingen pågår.

För de tävlande blir det många steg fram och tillbaka i gruset, många kast och många böjningar upp och ner för att plocka upp kloten.
– Det är mycket bra friskvård för pensionärer, menar Inga Lindström, kassör i styrelsen.
Boulen är inte vara tävling och motion, den är också socialgemenskap. De flesta är pensionärer och en del är ensamstående. Här får de träffa och spela mot andra.

Tävlingen Klotligan avslutas med final den 16 april. Prispengar, äran och någon sorts pokal/alternativ sak går till de fyra främsta. Totalt deltar 144 spelare uppdelade i grupp A1, A2, B1 och B2.

Den 15 år gamla tävlingen är inte den enda som Klotskallarna genomför. Under året genomförs flera tävlingar bland annat Svea indoor. På sommaren har man två stora tävlingar, den ena för 72 lag. Då kommer boulespelare från hela Dalarna och länen runt om.

– I somras var det 56 lag som mest, säger Inga Lindström.
Klubben som har hela 70 medlemmar och 40 licenserade spelare är aktiva och har klubbtävlingar på tisdagar och trivselboule på fredagar. Båda tillfällena drar cirka 30-35 personer.
– Tidigare kallade vi det poängboule, men förra året döpte vi om det till trivselboule och poff så kom det massor av folk, berättar Ove.

Publicerad i Annonsbladet vecka 8 2018.

 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS