ANNONS

Kommunalrådet Leif Pettersson (S) fick hjälp av Astrid Lindberg och Jack Björk.
Foto: Veronica Rigtorp

Klipper till för två nya förskoleavdelningar

Fint väder, många glada barn och en hel del kommunfolk hade samlats utanför avdelningen Fjärilen och Larven för att medverka vid invigningen av den ombyggda förskolan Skogsgläntan.

Förskolan ligger i Ludvikas norra bostadsområde, Marnäs, på entréplanet på Biskopsgårdens äldreboende. I oktober 2017 öppnade de två första avdelningarna, Myran och Larven, på Skogsgläntan med plats för 30 barn i åldern 1-5 år.
I augusti 2018 öppnade en tredje avdelning, Spindeln, med plats för ytterligare 15 barn i åldern 1-2 år.
Nu var det alltså dags för Fjärilen och Humlan att öppnas och samtidigt ha invigning av de fina och ändamålsenliga lokalerna och utegården.

Att barnen gillade de nya lekredskapen på gården var det ingen tvekan om, pojkarna flockades kring den stabila träbilen, som även tjänstgjorde som rekvisita till uppträdandet.
Det var Gun Lindkvist-Lund och Ulrika Söderberg, som jobbar på förskolan och som genom att spela teater möter barnen på ett inspirerande sätt.
– Vi jobbar mycket så här, det är inspirerande, men också ett intresse. Det är vårt sätt att fånga barnen genom den visuella uttrycksformen som är bra, speciellt för många utrikesfödda barn, säger Gun Lindkvist-Lund.

Men innan det var teaterdags passade kommunalrådet Leif Pettersson på att säga några ord, innan han klippte bandet och förklarade förskolan invigd. Till sin hjälp hade han förskolebarnen Astrid Lindberg och Jack Björk som tålmodigt stod stilla med sträckt blågult band, tills bandet sakta singlade mot marken.
– Det är andra förskolan på kort tid som vi öppnar, med moderna och ändamålsenliga lokaler, sa kommunalrådet Pettersson innan han överlämnade ett litet skört paket och ett Ludvika lexikon.

Nämnden och fastighetsägaren lämnade även de över gåvor.
Barnen blev sedan bjudna på isglass och de vuxna på kaffe och bulle. Många vuxna tog också chansen att titta på de fräscha lokalerna innan de försåg sig.
Kommunen bygger fler förskolor i området och hela kommunen. Det är ett högt söktryck i norra delen.
– Det här är en del av de politiska målen att bygga för att minska barngrupperna. 15 barn per grupp är målet, just nu ligger det på ett snitt om 17,7 barn per avdelning, berättade Barbro Forsberg Nystedt, förvaltningschef för social – och utbildningsnämnden.

I dagsläget finns det drygt 1 500 förskoleplatser och ytterligare 90 beställda platser kommer inom 1,5 år i Seco Tools gamla lokaler som byggs om.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS