Kommunens ungdomsstrateg Matilda Kilström är involverad i att få ungdomarna i Smedjebacken att engagera sig. – Vi ska bland annat ut i skolorna för att marknadsföra och snacka miljö och hållbarhetsfrågor med ungdomarna, avslutar Madeleine Gray.til vänster i bild.
Foto: David Wallman/Smedjebackens kommun

Klimatkämpar ställer om och kör årets träff digitalt

Klimatkämpar kraftsamlar i Smedjebacken den 7-8 november, då går nämligen Miljötinget 2020 av stapeln. – Vi ställer inte in, vi ställer om”, säger projektledaren Madeleine Gray.

Programrådet, tillsammans med gäster, kommer att vara på plats i Smedjebacken där de sänder live från deras studio.
– Vi bygger upp studio i Folkets hus i Smedjebacken och vi kommer att vara ungefär 30 personer fysiskt, berättar Madeleine Gray och fortsätter:
– Vi har fått begränsa oss så mycket det går med anledning av coronan.
Den 7–8 november är det dags att välkomna tittare och deltagare till Miljötingets festliga 30-årsjubileum i Smedjebacken.

Miljötinget är ett regionsöverskridande projekt som årligen genomförs av Region Gävleborg och Region Dalarna med syfte att öka intresse, kunskap och engagemang för hållbar utveckling bland unga.
När Smedjebackens kommun nu fått äran att vara värdkommun för konferensen sker den på grund av coronapandemin i form av ett livesänt event från Folkets hus i Smedjebacken.

Festen går av stapeln med spännande samtal, tävlingar, artister och mycket mer. Deltagarna får bland annat laga klimatsmart mat med matentreprenören Gustav Johansson från “Jävligt gott” som har 90 000 följare, få tips på hur man stylar secondhand-kläder, lyssna på internationella ungdomar från “Fridays for future” – bland annat Andreas Magnusson.

Ungdomarna får också möjlighet att ta del av den senaste klimatforskningen från Högskolan i Gävle.
Maxida Märak, svensk-samisk artist, kommer också att vara på plats i studion för att prata och sjunga.
Som vanligt kommer konferensen att bjuda på seminarier och föreläsningar blandat med workshops och praktiska övningar.

Bland gästerna under tinget finns Linus Wellander, före detta projektledare för Miljötinget och numera utvecklingsledare på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.
Miljötinget är en miljökonferens av unga, för unga, med unga. Den huvudsakliga målgruppen är ungdomar i åldrarna 14–19 som bor och verkar i Dalarna eller Gävleborg. Stommen till Miljötinget är programrådet som består av ungdomar från Region Gävleborg och Region Dalarna.
Programrådet är ansvariga för konferensen. Det är de som planerar, marknadsför och genomför Miljötinget.

Den arrangeras årligen av Region Dalarna och Region Gävleborg. Syfte är att öka intresset, kunskapen och engagemanget bland unga kring hållbar utveckling.
Miljötinget 2020 – digitalt, gratis och öppet för alla ungdomar.
– Ja, det stämmer. Trots den rådande coronapandemin så ställer vi inte in, vi ställer om. Årets Miljöting kommer därför att bli en digital konferens. Vi från Miljötingets programråd kommer, tillsammans med gäster, att vara på plats i Smedjebacken där vi sänder live från vår studio, säger Alexandra Lindström, projektledare för Miljötinget.

I värdkommunen Smedjebacken är Madeleine Gray projektledare och samarbetar nära med Alexandra Lindström, projektledaren från Region Gävleborg.
Kommunens ungdomsstrateg Matilda Kilström är involverad i att få ungdomarna i Smedjebacken att engagera sig.
– Vi ska bland annat ut i skolorna för att marknadsföra och snacka miljö och hållbarhetsfrågor med ungdomarna, avslutar Madeleine Gray.

Fakta Miljöting
Miljötinget är ett regionsöverskridande projekt som årligen genomförs av Region Dalarna och Region Gävleborg. Målet med Miljötinget är att inspirera och engagera ungdomar i frågor som rör hållbar utveckling. Miljötinget ska också underlätta och skapa plattformar för vidare engagemang bland unga.
Miljötinget är en miljökonferens av ungdomar, för ungdomar. Den huvudsakliga målgrupp är ungdomar som är 14-19 år och som bor och verkar i Dalarna eller Gävleborg.
Stommen till Miljötinget är programrådet. Programrådet, som består av ungdomar från Region Gävleborg och Region Dalarna, planerar, marknadsför och genomför Miljötinget. Genom att programrådet ges ett stort inflytande över tingets utformning är Miljötinget väl anpassat för sin målgrupp och därmed alltid mycket omtyckt bland tingets deltagare.
Miljötinget är ett politiskt och religiöst obundet evenemang.

Källa: Miljötinget

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS