ANNONS

Föreläsaren Jens Ergon, flankerad av arrangörerna Magnus Jordan och Torgny Karlsson.
Foto: Privat

Klimatföreläsare: “Har vi råd med framtiden?”

HEDEMORA Som avslutning på en studiecirkel om klimatet bjöds journalisten Jens Ergon in som föreläsare. Han ställde bland annat den provokativa frågan “Har vi råd med framtiden?”

Socialdemokraterna i Hedemora arrangerade studiecirkeln som avslutades med ett öppet möte i St Paulusgården. Mötet handlade om klimatkrisen. Ett 50-tal personer kom till mötet och de hade många frågor till föreläsaren.
Jens Ergon har en bakgrund som fysiker på KTH. Han har jobbat som vetenskapsjournalist på SVT och är numera verksam som journalist på Dagens ETC.

– Det självklara svaret på frågan om vi har råd med framtiden är förstås ja. Jens Ergon menar att klimatforskarna sedan 1990-talet varit överens om de övergripande slutsatserna att människan i snabb takt håller på att förändra jordens klimat. Om ingenting görs kommer jorden att få oöverskådliga förändringar i klimatet som kraftigt kommer att påverka livsbetingelserna för mänskligheten, säger arrangörerna Magnus Jordan och Torgny Karlsson.

De anser att tiden för att ställa om till ett hållbart samhälle är knapp och att de politiska åtgärder som har presenterats hittills inte är tillräckliga för att stoppa den globala uppvärmningen.
– Det krävs att staten tar ledartröjan och vidtar de åtgärder som är nödvändiga och med kraft driver utvecklingen i rätt riktning, säger Magnus Jordan och Torgny Karlsson.

Enligt Jens Ergon kan detta göras genom begreppet “Green New Deal” där staten aktivt avsätter resurser för att stödja åtgärder för en omställning av bland annat transportsektorn och industrin. Exempelvis skulle en statlig investeringsbank kunna frigöra resurser och bidra till investeringar inom industrin för att kunna lagra koldioxid.

– Jens Ergon betonade att de nödvändiga förändringarna är av strukturell karaktär men de kräver också förändrade beteenden hos oss som konsumenter. Omställningen måste göras på ett rättvist sätt där de med mer pengar och en starkare ekonomi måste ta ett större ansvar för omställningen, säger Magnus Jordan och Torgny Karlsson.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 11, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS