ANNONS

Korpen i Faluns ordförande Eric Löfgren är en av många som nu antar utmaningen i “Källvikeverest”, som riggats av just Korpen och Svenskt friluftsliv. 97 vändor i Källviksbacken motsvarar altituden hos världens högsta berg.
Foto: Sonny Jonasson

Klättra upp på “världens tak” – i Källviken

FALUN. 8 848,6 meter. Rätt upp i himlavalvet. Eller 97 eldfängda eruptioner av kämpaglöd i Källviksbacken. Korpen tar nu höjd och knyter hymnens band mellan Falun och Mount Everest. – 97 vändor är ganska många vändor. Själv har jag gått tre, säger Falukorpens Eric Löfgren.

Uppsåtet är upplagt i uppåtgående riktning.
Ett nationellt initiativ tillika samarbete mellan Korpen och Svenskt friluftsliv med lika klokt grundade som högtflygande ambitioner.
Motion står i centrum. Så också gemenskap och en utmaning som heter duga.
“Mitt Everest” är vad det heter. Och i Falun heter det “Källvikeverest”.
– Fjolårets pilotprojekt i Umeå lockade väldigt många deltagare, och nu var vi inom Korpen Falun rejält på tårna i att snabbt etablera konceptet också här.

Klargörandet formuleras av Eric Löfgren, ordförande i föreningens Falufalang och en de drivkrafter som under några år höjt tempot betydligt i verksamhetens förehavanden.
– Ja, vi har en bra anda och engagemang som känns inspirerande, konstaterar han.
Och vidareutvecklar i ämnet Mount Everest kontra Källviksbacken.
– Det här är en väldigt kul grej som passar alla. Man bestämmer själv tempo, om man går eller joggar, antal tillfällen och när man har tid.
Löfgren framhåller en i sammanhanget särskilt framtagen app som smidigt nav för att hålla koll på alltifrån träningskalender, kompisar och krumelurer gällande både siffror och information för att få ut mesta möjliga av kampen mot jättebergets lokala representant.
– Det är riktigt smidigt att följa sin egen resa i appen, och där kan man skapa grupper för att träna tillsammans med exempelvis polarna eller jobbet, redogör han.

Eric väljer också själv att anta utmaningen i att göra Källviksbackens bitvis burdusa branter till vän och fiende mot målet på knappa 8 849 meter.
Han förtjänar måhända en i Korpens gröna profil etsad tapperhetsmedalj då han därtill utför strapatsen med fripassagerare.
Ett ögonblicks reflektion skänker dessutom insikter av såväl stolthet som kärlek och vetskapen att minst sagt många steg till och från toppen kvarstår.
– 97 vändor är ganska många vändor. Själv har jag hittills klarat av tre, fnissar Eric.
– Men det blir definitivt fler, och som sällskap har jag också haft vår snart femårige pojk som kliver på riktigt imponerande. I bärsele på bröstet sitter dottern på 1,5 år, så nog känns det lite i benen när man ska kriga sig uppför berget.

Löfgren betonar även de ödmjukt rotade lärdomar som finns att förkovra för alla som omfamnar den positivt stöpta prövningen i Källviken.
– Man behöver ju verkligen inte ha den senaste träningsklockan eller en massa dyr utrustning. Här kan du finna din egen väg både fysiskt och mentalt.
Intresset beskrivs redan i detta tämligen tidiga skede av “Källvikeverest” som stort, och ytterligare en sporre är en med glimten i ögat försedd “match i matchen” landets Korpen-föreningar emellan i fråga om antal deltagare.
– Det är en rolig bonus, och roligt är även att vi i och med den här utmaningen också får många nya medlemmar i Korpen Falun, vilket är väldigt välkommet, betonar Eric och nämner att just den här utmaningen pågår till och med den 31 oktober i höst.
Varpå han gläntar på dörren till stundande strategier som i skrivande stund hålls hemliga.
– Jo, men visst kan det vara som så att vi redan nu drar i tanketåtar för vad som kan bli kommande utmaningar i annan regi, frestar Löfgren, och inflikar även värdet i backvärden IFK Falun Alpins tillmötesgående framtoning i skapandet av “Källvikeverest”.

Att aktiviteten tilltalar Faluborna bevisas i frekvent frustande och förnöjt svettiga backbesökare som i varierande tempo och steglängd bestiger Källviksberget. Månne med tanken fast fäst på “Världens tak”; det alldeles fasansfullt kolossala Mount Everest på gränsen mellan Nepal och Kina.
– Vissa har tagit sig an det här med maximal inställning, bland annat en kille som redan förra veckan avverkat hela 45 (!) vändor. En ganska ung kille som bland annat också lirat korpfotboll tidigare, förklarar Eric Löfgren i samma andetag som han framhåller styrkan i att efter behag själv kunna regissera sin insats och prestationsnivå i det hela.

Hur reagerar du själv under en dylik utmaning? Går du in i dig själv och finner styrka i ett “happy place”?
– Jag önskar att det vore så, skrattar Eric Löfgren så att solbrillorna nästan ramlar av hans solstänkta anlete.
– Men det krävs annat. Pannben och svordomar. Jag tycker ju att det går ganska bra i starten och känner mig stark. Sedan dör den känslan ut och det blir snabbt mer kamp inblandat, avrundar han och kastar en beslutsam blick mot toppen av Faluns ställföreträdande Mount Everest.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS