ANNONS

Laddarna är med sina tydliga symboler enkla att använda.
Foto: Ctek

Klart med placeringen av nya laddstolpar

HEDEMORA. Nu är det klart med var de nya laddstationerna för elfordon ska placeras runt om i kommunen. Ursprungligen skulle de placeras vid lanthandlarna men det har i viss fall fått ändras

I december 2017 berättade kommunen om planerna för att möjliggöra laddning av elfordon runt om i kommunen. Tanken var då att laddstationer skulle placeras vid de olika lanthandlarna. Katarina Nordin, landsbygdsutvecklare hos Hedemora Näringsliv är den som håller i projekt sedan hösten 2018. Hon säger att när beslut tagits om placeringen är det fler olika faktorer som spelat in bland annat kostnaden för grävning och hur det ser ut med befintliga elledningar. Det har gjort att placeringen fått ändras på vissa ställen. Bland annat i Stjärnsund där laddstationen kommer att placeras vid Husbyringens besökscentrum och inte vid kiosken som först var sagt.

Även i Långshyttan kommer laddstationen att placeras en bit bort från butiken. Katarina Nordin säger att den kommer att hamna på parkeringen i korsningen Holmgatan – Klostergatan. Anledningen är att ICA-butiken behöver sina parkeringar för sina kunder och dessutom har det inte gått att hitta lämplig mark närmare butiken än som nu blir fallet.

I Vikmanshyttan kommer laddstationen att placeras på centrumparkeringen, i närhet av det som var butik och inte i nära den nya minilivs som ska starta i Folkets hus. Men Katarina Nordin säger att den ändå hamnar centralt och att avståndet inte är alltför långt.

I Garpenberg hamnar laddstationen vid centrumparkeringen och i Smedby invid butiken.
De laddstationer som ska sättas ut har namnet EVA och kan monteras på stolpe eller vägg. De ska vara möjligt att ladda två fordon och de kan ladda alla typer av elbilar och plugin-hybrider på ett smidigt och säkert sätt. Den är också enkla att använda med tydliga symboler.

Laddarna är inte snabbladdare utan kallas semiladdare, så det tar runt en timme att ladda en bil beroende på bilmodell och batterityp.
– Vi kommer att skriva avtal med Chargestorm som är ett CTEK företag om laddstationerna, säger Katarina Nordin.

Tidplanen är att laddstationerna ska komma på plats någon gång efter sommaren.
Kommunen har sökt och fått ett 50 procentigt bidrag från Jordbruksverkets landsbygdsprogram för satsningen, resterande skjuter kommunen till.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 03 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS